— Jeg kan ikke erindre at noen under 30 år har blitt gitt den typen tillit i forhandlinger om statsbudsjettet tidligere, sier partileder Knut Arild Hareide til Fædrelandsvennen.

Tidligere Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen fra Lindesnes er også raus med rosen:

— Å bli satt på denne jobben er meget krevende. Ropstad har mange av de viktigste egenskapene for å bli en god politiker og få det til. Han kan fremme egne ting, og samtidig forstå at man skal kompromisse. For klimaet i forhandlingene nå er han et positivt element. Og så er det en god skole, sier Gabrielsen, som fremhever hans unge alder og legger til at Ropstad er av et kaliber som gjør ham til et sikkert kort i en fremtidig regjering der KrF er med.

Statsbudsjettet

— Kjell Ingolf er en av våre store kapasiteter i KrF. Han har den store fordelen at han har en bred kompetanse og meget god innsikt i mange fagområder, sier Knut Arild Hareide.

— Med finanskomiteen leder Hans Olav Syversen og sørlendingen Kjell Ingolf Ropstad kan jeg trygt slå fast at det er et meget kompetent og slagkraftig team som vil representere KrF, sier partilederen.Avstanden mellom KrF og de blå-blå parteiene betegnes som stor.

I sitt alternative stasbudsjett varsler KrF kamp mot selv profilen og hjertesakene til de blå-blå partiene.

I stedet for skattelettelser vil KrF ha rundt 1 milliard kroner i skatte- og avgiftsøkninger. Lettelsene i formuesskatten vil KrF nulle ut.

Bistanden skal økes, og antallet kvoteflyktninger vil KrF doble.

KrF foreslår samtidig å flytte nærmere 19 milliarder som de blå-blå har prioritert.

Blir spennende

— Det er litt av en oppgave du har fått?

— Det blir veldig spennende og kjekt. Det er viktige forhandlinger og vi vet at det kan bli krevende. Det er to intense uker foran oss, sier Kjell Ingolf Ropstad.

— Skatteprofilen kan bli krevende. Den delen oppfattes som den viktigste å gripe fatt i, enten det er fra dem som er mest opptatt av den sosiale profilen, eller fra fagmiljøet som har kunnskap om virkningen av skattepolitikken til regjeringen, sier Ropstad.

— Men nå har vi lagt fram et knall gult budsjettalternativ. Vi vil gjerne ha gehør for at det ikke blir gjort store skatteendringer før Scheel-utvalget legger fram sin innstilling i desember. Da får vi en klarere indikasjon på hvilken medisin som næringslivet vil ha best av. Jeg er spent på hvordan regjeringspartiene har oppfattet den debatten, og om de forstår vårt budskap, sier Ropstad.

Styrker Agder

Han er også fornøyd med at det står flere millioner med adresse Agder i deres budsjettforslag.

— Jeg er veldig fornøyd med satsingen på Agder. Vi har fått inn Sørlandslabben og en styrking Universitetet i Agder som har et etterslep i forhold til de gamle universitetene. Vi har fått inn penger til en ny folkehøgskole i Mandal, litt penger til Arkivet, og til «Sammen om nøden» i Grimstad. Og så har vi fått med penger til ei sandvolleyball-linje i Åmli, der de har et høyt nivå og kan bli en landslinje, sier Ropstad.

Innvandring og asylpolitikk

— Dere utfordrer også regjeringen på innvandring og asylpolitikken?

— Vi har en internasjonal solidaritetsprofil. Ser vi ut over landets grenser, så står vi nå overfor den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig. Da reduserer vi ikke bistanden, vi skal gi mer bistand. Og vi skal ta imot flere kvoteflyktninger, dem som sitter i leirer. Der vil vi doble fra 1500 til 3000. Men denne profilen er regjeringen godt kjent med at vi vil ha, sier Ropstad.

Skole og familiepolitikk

— Våre store styrking ligger på skole, der vi går inn med en milliard til ekstra lærere. Vi har en tydelig profil med satsing på småskolen, der vi ønsker å slå fast en norm med minst en lærer per 15ende elev. Sammen med familiepolitikken er dette vår hovedsatsing, sier Ropstad.

— I vårt budsjettforslag begynner vi også opptrappingen mot to årlige opptak til barnehagene. Vi kommer ikke mål, men kommer langt på vei og skaper mer fleksibilitet. Det er også nøkkelordet når vi vil øke kontantstøtten til 7000 kroner, sier Ropstad.