— Jeg trakk garnet ved 9-tiden i dag morges, og da lå det en tunfisk på bunnen av sildegarnet, forteller Endresen.

Han har fisket med garn i mange år, men har aldri opplevd dette. Fisken ble fanget ved Torsteinsnes ved Møvik i Kristiansand.

Fredag morgen fikk Marius Endresen en tunfisk i sildegarnet. Fisken ble fanget utenfor Torsteinsneset ved Møvik i Kristiansand. Foto: Privat

— Den veide rundt 2,2 kg, så den er jo ikke så stor. Jeg pratet med noen andre fiskere, og de hadde heller aldri opplevd å få tunfisk her, sier han, og legger til:- Det er alltid morsomt å få noe man ikke har fått før. Så får jeg vel prøve å lage en middag. De sier at tunfisk skal være veldig godt, forteller han.

Endresen opplyser om at han ikke vet hva slags type tunfisk han har fanget, men det dreier seg trolig om tunfisk-arten stripet pelamide.

Sjelden art

At tunfisk er en uvanlig art å få, kan også Alf Friestad bekrefte. Han er leder for fiskeutvalget i Vest-Agder Jeger- og fiskeriforbund.

— Det er ikke vanlig å få tunfisk, men vi vet at den har blitt observert flere steder nå, og at folk er ute og fisker etter den, sier Friestad.

Han forteller videre at de følger med på situasjonen.

— Man får nesten en aha-opplevelse når de plutselig dukker opp igjen. Om tunfisken har kommet for å bli, er vanskelig å si, sier han.

Forsvant på grunn av overfiske

Tunfisk har lenge vært borte fra norskekysten, og flere arter har vært utrydningstruet. Blant annet er det over 30 år siden sist det ble drevet kommersielt fiske etter arten makrellstørje. Det skriver Havforskningsinstituttet på sine hjemmesider. Siden 2008 har det vært forbudt å fiske makrellstørje i Norge. I 2014 åpnet norske styresmakter opp for at man kunne begynne å fiske igjen, ifølge Havforskningsinstituttet. De siste årene har det blitt registrert makrellstørje i Norskehavet.

Roar Solheim er leder for zoologisk avdeling ved Agder naturmuseum. Han sier det er positive nyheter at tunfisken har blitt observert.

Bestanden har økt

— Jeg er ikke overrasket, ettersom jeg har fått med meg at bestanden er på vei opp. Men det er artig at arter som har vært lenge borte kommer tilbake igjen, sier Solheim.

Solheim forteller videre om at tunfisk er en hurtig fisk som jakter på makrell. At makrellen gradvis har kommet lenger nord, kan også gjøre at tunfisken følger etter.

— Det er helt klart at tunfisken forsvant på grunn av overfiske. Men hvis man lar være å fiske for mye nå, tror jeg at det kan bli mer av den her etter hvert. Grunnen til at man ser tunfisk nå, er nok fordi bestanden har økt ettersom man ikke har fisket tunfisk de siste årene.