Bygget som er kjent som Tidemandsgården i Mandal sentrum. Her vokste Adolph Tidemand opp i en embetsfamilie som ga ham en tidlig kunstnerisk ballast. Foto: Jarle R. Martinsen

— Han er en av Norges aller mest betydningsfulle malere, ikke minst innen nasjonalromantikken på 1840- og 1850-tallet, sier kunsthistoriker Tone Klev Furnes i Mandal.

Gjennom en foredragsserie på tre i Buen kulturhus skal hun belyse hans liv. Helt fra hans oppvekst på Sanden i Mandal, der han gjennom sine foreldre ble oppmuntret til å male, til han flyttet til København for å ta malerutdannelse. Og om hvordan han endte i Düsseldorf og siden giftet seg med sin barndomsvenninne Claudine Marie Bergitte Jæger.

Oppsøkte Tidemands liv

I november kommer Klev Furnes med en kunstbiografi om Adolph Tidemand, hennes femte bok. Fra før av har hun skrevet om Amaldus Nielsen, Olaf Isaachsen, Emanuel Vigeland og Gustav Vigeland.

I forbindelse med Adolph Tidemand-boken fikk hun blant annet Statens ettårige arbeidsstipend fra Kulturdepartementet. Over flere perioder har hun så hatt forskningsopphold i Düsseldorf og andre tyske byer for å lete seg fram til livet Adolph Tidemand hadde i Tyskland, der han bodde i 40 år.

«Haugianerne» er et maleri som Adolph Tidemand arbeidet med fra 1845 til 1852.

— Det har vært utrolig interessant. Å oppsøke boligen han bodde i, lete gjennom protokoller, brev og aviser om ham har vært spennende, forteller hun.Boken hun kommer med heter "Adolph Tidemand og det nye Norge".

— Han levde i en tid med store endringer i Norge som var et ferskt demokrati, sier hun.

Opptatte av Tidemand

— Hvordan vil du si mandalittene er seg bevisste at det har bodd en så stor kunstner i byen?

— Det er folk veldig opptatte av. Og de påminnes det hver dag med å passere den nye bybroa som nettopp heter Adolph Tidemands bro, sier Furnes.

Utstillingen til Adolph Tidemand i august og september blir garantert godt besøkt. Her er et selvportrett han laget i 1838.

Hun forteller at datidens mandalitter på midten av 1800-tallet visste veldig godt hvor internasjonalt kjent Adolph Tidemand var. Gjennom avisene fikk de stadige drypp av hans aktiviteter og berømmelse først i København og siden i Düsseldorf.— Han var dessuten nesten årlig i Norge for å lete etter malerimotiv. Da kom han alltid innom Mandal, forteller hun.

I forbindelse med foredragsserien vil det bli spilt musikk fra kunstnerens levetid.

Storstilt utstilling

Høydepunktet i markeringen av Adolph Tidemand blir i august. Da kommer 20 originalmalerier som skal stilles ut i en måned i Buen kulturhus. Maleriene kommer fra Nasjonalgalleriet og andre museum.

Utstillingen, som åpnes på Tidemands fødselsdag 14. august, er i regi av Den norske kirke i forbindelse med grunnlovsjubileet. Utstillingen inngår i det nasjonale hovedprogrammet for jubileet.

Adolph Tidemands mest kjente maleri, "Brudeferden i Hardanger". Det laget han sammen med Hans Fredrik Gude i 1848.

Motivene er hentet fra kirkelivet på 1800-tallet som en konfirmasjon, nattverd, kirkeinteriør og så videre.— Det er en stor ære at vi får denne utstillingen hit både som en markering av at det er 200 år siden grunnloven og at det er 200 år siden Adolph Tidemands fødedag, sier kulturhussjef Alfred Solgaard.

Samtidig skal også Mandal museum ha Adolph Tidemand-utstilling fra 20. juni og ut året.