KRISTIANSAND: — Ingen av dagens bygg på Kjøita har mer enn fem etasjer. De første boligene var i tre etasjer, deretter kom fire nærmere Telenor og noen næringsbygg i fem etasjer. Seks etasjer inn mot småhusbebyggelsen på Lund er en dårlig løsning, mente Aase G. Paulsen (Ap).

De tidligere planene om 150 boliger er redusert til 130, i tillegg er nærings- og kontordelen redusert. Det såkalte Kanalbygget ble lagt ut for salg, men markedet takket nei.

Nå er det blitt mer luft, lys og grøntareal rundt bygningskroppene. Bebyggelsen mot kanalen på baksiden er blitt høyere, men samtidig flyttet inn mot midten.

Noen naboer protesterer ennå, men skyggeanalysene viser at de ikke vil tape sol tross en mønehøyde på drøyt 20 meter.

— Det er fortsatt et voldsomt bygg, stort og dominerende i forhold til omgivelsene, mente Eirik Dåstøl Langeland (Ap).

Men Frp, Høyre og KrF bestemte at Kjøita-investorene Øystein Lund og Åge Reme får det som de vil, etter at også plan- og bygningsetaten har gått god for prosjektet.

— Jeg har alltid ment at dette området tåler høy utnyttelse. Prisutviklingen i Kristiansand er lavere enn i andre byer fordi vi tør å fortette, og bygge når vi først bygger. Å være etasjebøddel bidrar ikke til å fortsette denne utviklingen, mente Stian Storbukås (Frp).

Den ti mål store Montér-tomta har fungert som parkeringsplass etter at byggvareforetningen stengte dørene i 2010. Det vil den gjøre en stund til, ettersom de samme utbyggerne først skal reise et fire etasjer høyt boligkompleks med 32 leiligheter ut mot elva.