KRISTIANSAND: Gabrielsen er i dag nestleder i styret for Helse Sør-Øst.

— Støre trenger ikke ta skylden for dette, sier Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

I dag ble det kjent at Peder Olsen fjernes som styreleder ved Sørlandet sykehus. Avgjørelsen kommer etter at det er blitt stilt spørsmål ved at ansatte i Helse Sør- Øst også er styreledere i sykehusene.

Til Dagens Næringsliv opplyser helse— og omsorgsminister Jonas Gahr Støre iat han ønsker å styrke integriteten og legitimiteten til det enkelte sykehusstyret. Derfor vil han fjerne Peder Olsen og Stein-Are Agledal som til sammen styrer sju sykehus.

Støre er klar på at styrelederbyttet er noe han selv har tatt initiativ til. Nå får han svar fra Gabrielsen.

FØRST? Tidligere helseminister og nestleder i styret for Helse Sør- Øst, Ansgar Gabrielsen. Foto: Gr tt, Vegard

— Dette er noe vi drøftet før Støre ble helseminister, sier Gabrielsen.

- Foreslått tidlig

Men det er mer. Til Dagens Næringsliv sier styreleder Per Anders Oksum i Helse Sør-Øst at det er han som har tatt initiativ til å bytte ut styretoppene.

Gabrielsen sier imidlertid at han var aller først.

— Da jeg kom inn i styret i vår tok jeg opp problemstillingen om at systemet med interne styreledere kunne føre til uklare ansvarsforhold. Da var det ingen som delte synspunktet mitt. Men så har tiden gått, og jeg registrerer med glede at styreleder nå deler synspunktet mitt, sier Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

Han minner om at dette var noe han forfektet allerede som helseminister for Høyre.

Endret holdning

Styreleder i Helse Sør-Øst, Per Anders Oksum, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at han og Gabrielsen har hatt ulikt syn på styreledersystemet.

— Det stemmer. Jeg har ment personlig at systemet i Helse Sør-Øst har vært en god måte å skape gode resultater på, sier Oksum.

Når det den senere tid har blitt stilt spørsmål fra flere hold om legitimiteten til styreledersystemet, har Oksum valgt en annen holdning.

— Vi må bruke ressursene våre på å diskutere pasientsikkerhet og kvalitet, ikke organisasjonsmodeller, sier Oksum

Han legger til at han har full tillit til de sittende styrelederne.

Støre bestemmer ikke

Til Dagens Næringsliv innrømmer Jonas Gahr Støre at han kjente til at Helse Sør-Øst var i gang med endringene.

— Jeg har nevnt dette, og forstått at Helse Sør-Øst er i gang med det. Det er to tanker og samme konklusjon. Dette har ikke vært en stridssak. Det jeg vil gjøre klart nå er at dette er departementets forventning overfor styrelederen, sier Støre til Dagens Næringsliv.

Ansgar Gabrielsen sier det uansett ikke er helseministeren som bestemmer hvem som skal være styreleder, men valgkomiteen som utgår fra styret i Helse Sør-Øst. Her sitter Gabrielsen.

Peder Olsen er styreleder for Sørlandet sykehus inntil videre. Ny styreleder kan tidligst være på plass etter styremøtet i Helse Sør- Øst 25. oktober.