KRISTIANSAND: — Vi skulle vært ferdige med fase 1 nå i oktober. Men i beste fall kan vi være klare i mars neste år. Fase to skulle vært ferdig i mai 2013, men blir ikke ferdig før 17. mai 2014, sier prosjektleder Magne Gamman ved Sørlandet sykehus.

Det er to hovedårsaker til forsinkelsene: Strid med en av leverandørene, og fullstendig omlegging av nødstrømsprosjektet.

Planleggingen av ombyggingen ble påbegynt i 2006 fordi det medisinsk tekniske utstyret var i ferd med å bli utrangert. Da man undersøkte hva som måtte til for å oppfylle dagens krav, innså sykehusledelsen at man ble nødt til å bygge om hele området på nesten 3000 m2. ## Nødstrøm

En slik ombygging ville føre til at nødstrømsanlegget også måtte forsterkes. Det skal sikre strøm til operasjonssalene i minst tre timer ved eventuelle strømbrudd.

Gamman kom inn som prosjektleder i 2010. Da han kom tilbake fra ferien i sommer, hadde sykehusledelsen fått rede på at nødstrømsprosjektet ville komme på mellom 50 og 100 millioner kroner. Så mye penger har ikke sykehuset og det ble bestemt at sykehuset i stedet skal finne en midlertidig, og langt billigere løsning med aggregater i konteiner.

— Denne endringen gjør at vi måtte gjøre en god del planlegging på nytt, og det koster tid, sier Gamman.

Strid

NESTEN: Når ombyggingen er ferdig vil denne ene av fire operasjonsstuer tilby topp moderne utstyr. Foto: Torstein en

En annen årsak til forsinkelsen er strid med en av leverandørene som sykehuset mener ikke har levert etter anbudskontrakten.— Dette er et ekstremt komplisert oppdrag, som skal sikre topp moderne operasjonssaler og tilhørende rom for pasienter og ansatte, sier Gamman.

Ytterligere komplisert er ombyggingen fordi den pågår midt inne i bygningsmassen. Og den pågår samtidig med at det er full virksomhet i resten av bygget. Takket være god planlegging og en betydelig ekstrainnsats fra ansatte, har sykehuset klart å gjennomføre ombyggingen så langt uten at det har gått utover pasientene.

Støy

— Vårt største problem har vært støy, sier Gamman.

ÅPNET: Dagkirurgisk avdeling er en del av prosjektet, og prosjektleder Magne Gamman er tilfreds med resultatet. Foto: Torstein en

Etter sommeren ble det laget et worst-case-scanario for konsekvensene for en del av ombyggingen. Denne var budsjettert til å koste 55 millioner kroner, men kan på grunn av forsinkelsene komme til å koste 74 millioner kroner.— I verste fall kan resten av ombyggingen bli tilsvarende mye dyrere, sier Gamman.

De ansatte vil imidlertid måtte regne med å yte ekstra innsats enda fem måneder inntil fase 1 skal stå ferdig i mars. Gamman har tro på at dette skal gå uten at det går utover pasientene, eller det antall pasienter som skal behandles.

Topp moderne

— Når fase 1 skal stå ferdig i mars, vil vi ha fire topp moderne operasjonssaler med det aller siste av teknisk utstyr. I tillegg blir det nye personalomåder, sier Gamman.

En del av prosjektet, dagkirurgisk enhet, er allerede åpnet. Her utføres en rekke mindre operasjoner uten at pasientene trenger innleggelse. Dette vil bli en økonomisk besparelse fordi det blir en kraftig reduksjon i tiden pasientene trenger å oppholde seg på sykehuset. I tillegg blir det et garderobeområde.

Fase 1 utgjør bare 1/3 av operasjonsavdelingens areal. Men de resterende 2/3 skal etter planen gå langt raskere å bygge om. Fase 2 inneholder tre ortopediske stuer, samt et nytt tilbud innen karkirurgi. Det skal snart ut på anbud.