SJELDENHET: Når Åse Helene Williamson er ferdig med lærlingtiden, kan hun titulere seg som strikkehåndverker . Foto: Lars Hollerud
82 år: Garn- og trikotasjebutikken har holdt det sammenhengende gående på ulike adresser siden 1930. Den kom hit, til Henrik Wergelandsgate, i 1970.  Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Sist helg feiret Karin Pedersen 20 år som innehaver av Lars Langfeldt Garn & Trikotasje. Hun har ingen planer om å finne på noe annet. Men når hun gjør det, vil butikken fra 1930 uansett leve videre.

Da er Åse Helene Willamson kandidat til å overta.

Hun er 37 år, fra Søgne, og nå i gang med læretiden som skal ende opp som strikkehåndverker, en tittel som er utrydningstruet, og derfor offentlig definert som verneverdig. Williamson er én av bare to strikkelærlinger i hele landet.

- Alle vil jo at butikken skal leve lenge. Hvis Karin en gang vil overlate stafettpinnen til meg, tar jeg gjerne imot, sier lærlingen, som forlengst har lært så mye at hun designer egne mønstre.

Læretiden tar hun naturligvis i Lars Langfeldt Garn & Trikotasje, der sjefen er så ivrig med strikketøyet at hun ikke får nok på jobb, men også går på strikkekafé, den på Hotell Norge som hun dro i gang som først i Norge. Mandag feiret den ti års eksistens.

Mormor

Lærlingen gir all takk og ære til sin mormor, Aslaug Sigfrid Teitan, i Søgne bare kjent som Sissi. Hun lærte barnebarnet å strikke i ganske ung alder.

Om strikking noen gang av mote?

Ikke ifølge de to som er eksperter i å holde masker og røde tråder, selv om andres aktivitet kan ha gått i bølger.

- Dessuten har butikken alltid fulgt motene.

- Ja vel? Er garn— og trikotasjebutikken en motebutikk?

Undertøy

- Ikke det, akkurat. Men strikkemoter er vi alltid oppdaterte på, forsikrer sjefen.

Som har nøstet litt i garnhistorien, og funnet ut at nevnte Lars Langfeldt aldri drev med verken garn eller trikotasje. Hans virke handlet om herreekvipering i det som i dag er Frøylandgården. Det var kona hans, Margit, som startet butikken, som opprinnelig holdt til der sykler i dag selges i navnet til G. Nordby.

Den gang inngikk også knapper og undertøy i vareutvalget.

I dag er i alle fall undertøyet borte.