ARENDAL: I Aust-Agder er det fortsatt flertall mot fylkessammenslåing. Ifølge en meningsmåling som InFact har utført for Agderposten, sier 46,2 prosent av austegdene nei til et samlet Agder. 39,0 sier ja, mens 14,8 vet ikke.

Fra klokken 13.30 svarer Jon P. Knudsen på dine spørsmål her.

Størst er motstanden i Åmli, Froland og Arendal med 63,2 som sier nei.

TROR PÅ MOTSTAND: Arne Austenå (Frp) tror motstanden vil styrke seg ettersom debatten skrider fram. FOTO: KJETIL REITE Foto: Kjetil Reite

— Jeg hadde faktisk ventet at motstanden hadde vært større. Men jeg regner med at den øker når vi får diskutert denne saken mer. Det så vi forrige gang dette spørsmålet var oppe, da var det til og med nei-flertall i vest, sier Arne Austenå (Frp), en av de som onsdag møtes til felles fylkestingsmøte i Kristiansand. Fvn.no sender direkte fra debatten som starter kl. 13.45. Her vil vi også svare på lesernes spørsmål. Du kan sende inn dine spørsmål allerede nå til tips@fvn.no eller i artikkeldebatten.

Hard motstand

På onsdagens møte fortsetter debatten om samling av Agder. Her blir også deler av utredningen om sammenslåing presentert. Men nei-folket i aust tviler på at de lar seg overbevise uansett hvor mange arbeidsplasser som blir plassert i aust.

— Hvis vi får et sammenslått fylke, så blir det overvekt av folk fra aust i et nytt fylkesting. Og da vet vi hvilken vei det går, sier Austenå.

Spørsmålet om et samlet Agder vil bli avgjort av fylkestingene. Strategien til nei-folket er klar. Det er å få til en folkeavstemning der politikerne binder seg til å stemme etter resultatet av avstemningen.

Dermed kan et nei-flertall i aust hindre sammenslåing.

I så fall vil kommuner som Birkenes og Lillesand be om å bli overført til Vest-Agder. Men nei-folket i aust er sikre på at de ikke vil få lov av departementet.

— De vil aldri få lov, men det er skummelt at folk går på limpinnen, sier Åmli-ordfører Tellef Olstad (Sp) til Agderposten.

Vanskelig for Sp

Det er stor diskusjon rundt spørsmålet om hva som vil skje hvis det ikke blir et samlet Agder. Dekan ved Universitetet i Agder, Jon P. Knudsen, sier det vil være vanskelig for en kommunalminister fra Senterpartiet å si nei hvis Lillesand og Birkenes ber om å få gå over til Vest-Agder.

— Det er et åpent spørsmål og det vil sette kommunalministeren i en vanskelig situasjon. Senterpartiet har tradisjon for å være lydhøre for kommunene sine ønsker, men om statsråden sier ja, vil hun risikere å rive opp et fylke, sier Knudsen.

I Norge er det tradisjon for å gjennomføre folkeavstemninger ved kommunesammenslåinger. Men ifølge Knudsen er det flere eksempler på at flertallet i en kommune har sagt nei til sammenslåing, mens resultatet har blitt ja.

— Et eksempel er Arendal der det var flertall i Arendal, mens det var sterk motstand i de andre kommunene. Like vel ble det sammenslåing.

Jon P. Knudsen svarer på spørsmål om sammenslåingen fra kl. 13.45 på onsdag. Du kan sende inn dine spørsmål til tips@fvn.no eller i artikkeldebatten.