RUTA: Her er ruten Amundsen fulgte i 1911. Harald Dag Jølle skal følge den samme ruten og komme frem nøyaktig 100 år etter Amundsen. Foto: Wikimedia Commons

KRISTIANSAND/PUNTA ARENAS: Polarhistorikeren var natt til fredag norsk tid i Punta Arenas i Chile, som ligger på sydspissen av Sør-Amerika.

— Vi skal nå bruke et par dager på pakkingen, før vi flyr over til Union Glacier. Deretter venter en tolvtimers flytur til Hvalbukta og Framheim, sier Jølle på telefon fra Chile.

19. oktober tar ekspedisjonen fatt på den 130 mil lange skituren fra Framheim til sydpolpunktet. Målet er å bruke like lang tid som Amundsen, 57 dager, slik at ekspedisjonen kommer frem nøyaktig 100 år etter den berømte sydpolekspedisjonen.

Hektisk før avreise

Med seg på turen har Jølle tidligere skiløper Vegard Ulvang, forfatter og eventyrer Stein P. Aasheim og direktøren ved Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

— Hvordan ser du frem til skituren?

— Jeg gleder meg. Det er først nå det begynner å gå opp for meg at det nærmer seg, sier Jølle.

Den opprinnelige sydpolekspedisjonen startet 9. august 1910. Skipper Thorvald Nilsen førte da polarskuta ”Fram” ut fra hjembyen Kristiansand, med 18 personer og 97 hunder om bord. Skuta holdt fire knop i snittfart og brukte fem måneder på å komme frem til Hvalbukta.

For Jølle har turen til nå vært mindre strabasiøs, selv om perioden før avreise har vært hektisk for 40-åringen, som nylig ga ut sitt første bind i biografien om Fridtjof Nansen.

— De siste dagene har det vært et vanvittig race med boklansering, forberedelser og diverse mediehenvendelser. Så nå gleder jeg meg til å gjøre noe helt annet, sier Jølle.

Gått opp en buksestørrelse

Selve ekspedisjonen har de fire reisekameratene forberedt i flere år. Den siste tiden har Jølle forsøkt å legge inn en del lengre skiturer for å trene seg opp. Han har også spist godt for å ha et ekstra lager å ta av under oppholdet i isødet.

— Jeg har gått opp en buksestørrelse. Det hektiske programmet i det siste har imidlertid begrenset treningen litt, sier Jølle, som ser lyst på å tilbringe 57 dager i Antarktis med sine tre reisefeller.

— Vi kjenner hverandre godt og har vært på en del turer før. Vi har en fleipete tone og jeg tror det blir veldig hyggelig.

— Hvem av dere er ekspedisjonens Amundsen?

— Hehe. Jeg tror nok ikke det er noen av oss. Stein er vel den som har reist mest, men det er ingen som kan kalles Sjefen, sier Jølle.

ORIGINALEN: Roald Amundsen (i midten) var først på Sydpolen for 100 år siden. Sverre Hassel, som jobbet som tollassistent i Kristiansand, var en av fire som nådde selve sydpolpunktet. Foto: Frammuseet/JFO. Foto: Fram-museet

Flat struktur

I biografier og bøker som er utgitt de siste tiårene har spesielt lederen Amundsen fått mye oppmerksomhet. Polarhelten kunne være ganske røff og kom ofte i konflikt med andre.

Under sydpolekspedisjonen er det spesielt en episode som har blitt trukket frem. Det var da Amundsen overlot flere av ekspedisjonsmedlemmene til seg selv, etter et mislykket fremstøt mot Sydpolen. På vei tilbake til basen ble en forfrossen Kristian Prestrud hengende etter, men hjulpet av Hjalmar Johansen kom han seg til «Framheim» i god behold.

Etterpå tok Hjalmar Johansen et oppgjør med sjefen, noe som førte til at Johansen og et par andre måtte utforske andre områder mens fire fortsatte til sydpolpunktet.

Jølle frykter ikke liknende hendelser på denne turen.

— Jeg er ikke spesielt bekymret for at noen skal bli etterlatt. Det er mye som har endret seg på 100 år og vi har en ganske flat struktur sammenliknet med Amundsen-ekspedisjonen, ler Jølle.

I løpet av ekspedisjonen skal gruppen jevnlig legge rapporter på nett. Målet er å oppdatere bloggen en gang om dagen.

— Det er ambisjonen, men det blir spennende å se hvordan det fungerer i 40 minus, sier Jølle.