OSLO: – Vi har nå sendt ut en melding til alle sykehus hvor vi minner dem på at hvis de har noen mistenkte tilfeller, må vi vite om det med en gang. I tillegg vil vi også ha en oversikt over hvor mange prøver som blir testet for diarésykdom, slik at vi kan få vite om det er indikasjon på at det er et utbrudd på gang i Norge eller ikke, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet til NRK.

SE GRAFIKK: Slik spres E. coli

En mann i 40-årene er lagt inn på sykehus i Kristiansand med blodig diaré. Infeksjonen er forårsaket av farlige E. coli-bakterier av typen EHEC. Sykdomstilfellet har mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Vi kan foreløpig ikke si noe om hvilken tilknytning tilfellet muligens har til utbruddet i Tyskland, eller om mannen har vært ute og reist, opplyste kommunikasjonsdirektør Gunhild Wøien til NTB mandag.

Mannen skal ikke være alvorlig syk.

Mandag ettermiddag fikk Mattilsynet melding om at et parti på til sammen 240 økologiske agurker med mulig smitte var solgt i Norge.

Agurkene ble importert til Norge via Frankrike, men stammer opprinnelig fra den samme produsenten i Spania som mistenkes for å være smittekilden til E. coli-utbruddet. Mattilsynet har foreløpig ikke fått testet om det er E. coli-bakterier i partiet som har nådd norske forbrukere.

Foreløpig har ikke Mattilsynet fått melding om at noen er blitt syke etter å ha spist agurkene.