KRISTIANSAND: — Etter all sannsynlighet så har ikke vi mottatt agurker som er smittet, opplyser avdelingsleder Jens Bergan ved Grønn mat, til fvn.no tirsdag ettermiddag.

Den 5. og 12. mai i år mottok importøren av frukt og frønt agurker fra produsenten Frunet Bio S.L. i Malaga, Spania. Dette er en av de produsentene som settes i forbindelse med tarmbakterien, som nå har flere utbrudd i Europa.

– Importøren tar inn agurker fra samme kilde i Spania, som har levert agurker som er mistenkte for utbruddet i Tyskland. Varene er ikke distribuert ut i butikker, kun navngitte abonnenter, sier regiondirektør i Mattilsynet, Hallgeir Herikstad, til NRK Sørlandet.

— De to partiene med agurker som vi fikk levert er ikke en del av de agurkene som er meldt smittet med E.coli. Men agurkene kom fra en av de to produsentene som er mistenkte for å være smittekilden. Det ble derfor tatt prøver av de to partiene vi har fått levert og svarene vil sendes ut imorgen, opplyser Avigo Grønn.

Totalt 240 agurker ble sendt ut fra importøren i løpet av uke 19 og 20. Nå gjør Avigo Grønn sitt for å holde kundene oppdatert på situasjonen.

— Vi sender ut mail og gjør alt vi kan for å informerer dem om situasjonen, sier Bergan.

Mattilsynet er også orientert om saken.

De ønsker nå å teste agurker fra abonnentene som har mottat frukt og grønt i Avigos ordning.

– Vi jobber nå med å få kontakt med disse abonnentene for å sjekke om det er varer som fremdeles er uspiste. Vi vil gjerne ha tak i varen slik at vi kan undersøke den mikrobiologisk. Vi har ennå ikke undersøkt noen agurker og vet ikke om det er påvist noe E. coli i disse, sier Hallgeir Herikstad, til fvn.no.

Fra før av har Mattilsynet mottatt informasjon om at et lite parti på 240 agurker var importert til Norge fra en av de mistenkte produsentene i Spania.

De agurkene skal ifølge Mattilsynet være distribuert i forbindelse med Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord sine abonnementsordninger for økologiske frukt og grønnsaker i Trøndelag og Nordland. Mattilsynet har bedt importør informere alle sine kunder.

Det endelige testresultatet av agurkene som er blitt distribuert på Sørlandet vil foreligge i morgen.