Her får Anne Hodne hjelp med oksygenmasken. Foto: Kristin Eide
Ole Sivertsen blir geleidet ut fra det røykfylte lokalet. Foto: Kristin Eide

KRISTIANSAND: — Det var ikke gøy, jeg så ikke noe som helst. Det var tett og tåkete, sier Anne Hodne, som jobber hos Mestergull Hodne.

Inne i det røykfylte lokalet ventet to personer på å bli reddet av røykdykkere. Foto: Kristin Eide

Rundt klokka 10.15 tirsdag ble alarmen i butikken utløst. Lokalet ble fylt med røyk, og brannvesenet tilkalt.— Det tok rundt ti minutter før jeg ble hentet. De hadde med oksygenmaske slik at jeg fikk puste greit, og så leide de meg ut, forteller Hodne.

Som ved innbrudd

Som en del av øvelsen ble nemlig hun og elektrikeren Ole Sivertsen værende igjen i det røykfylte lokalet. Mens Hodne har vært med på øvelse før, var det første gang for Sivertsen.

— De fant meg nokså fort. Det var ikke skummelt når jeg visste jeg kom til å bli reddet, sier elektrikeren.

Røyken som fylte lokalet er den samme som blir utløst i forbindelse med innbruddsalarm, og KBR Kristiansand visste ikke at det var en øvelse da alarmen gikk. Det fikk vaktlaget først vite da de var på vei ut, men de fortsatte som om det var en reell situasjon.

To savnet

— Vi kjørte ut som om det var en automatisk melding fram til det kom telefon om røykutvikling. Hva øvelsen gikk ut på visste de ikke før de kom fram, forteller brannmester Tom Thomassen.

Da de kom fram fikk de beskjed om at to personer var savnet inne i røyken. Få minutter senere kom de ut med Hodne og Sivertsen.

— Vi er veldig fornøyde med øvelsen, det er slikt vi lærer av. Det er ekstra gøy når den er uanmeldt. synes Thomassen.

Fornøyde

Også senterleder Fredrik Hodne er fornøyd med både brannvesenet, og egen innsats i forbindelse med øvelsen. Både handlende og ansatte ble evakuert fra Lillemarkens.

Senterleder Fredrik Hodne er fornøyd med øvelsen. Foto: Kristin Eide

— Vi har generelt høy fokus på sikkerheten i Lillemarkens. Det er mange bygg som er satt sammen, vi forvalter 25.000 kvadratmeter og det er et stort ansvar, sier Hodne.Både senterlederen og brannmesteren viser til at bygget består av både butikker, leiligheter og parkeringshus. Derfor synes de det er ekstra viktig å vite hva en skal gjøre ved en reell alarm.

— Vi vil evaluere dette i ettertid. Både med brannvesenet og vårt interne vaktlag, samt ansatte, administrasjonen og Securitas, som har ansvaret for bygg og evakuering, kommenterer Hodne.