KRISTIANSAND: Kommunesektorens organisasjon (KS) og Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG) samarbeider om et prosjekt hvor det blant annet skal etableres beredskapsteam i fire utvalgte kommuner.

Kommunene som er med er Kristiansand, Sarpsborg, Egersund og Råde.

Beredskapsteamene skal bistå elever, foreldre og skoler i alvorlige mobbesaker hvor skolene selv kommer til kort.

— Mandatet til dette teamet er å gå inn i en sak, sjekke om skolen har fulgt opp rutinene, sjekke hva som er gjort, gi råd til skolen og støtte dem slik at de gjør de riktige tingene, sier Roy Wiken, rådgiver i Oppvekstdirektørens stab i Kristiansand.

— Vi tar ikke over ansvaret, men skal sørge for at skolen følger opp saken og at de får hjelpen de trenger, sier han.

To-årig prosjekt

Wiken er en del av prosjektgruppen, sammen med Annikken Louise Sunde, leder i Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), Gerd Inger Haugland, seniorrådgiver Oppvekstdirektøren, Gry Kjevik,leder i Kristiansand kommunale Foreldreutvalg (KFU), John Einar Kvam, rektor Alternative skoletilbud og Marianne Gottfredsen ved Pedagogisk støtteenhet for barnehager.

Prosjektet er toårig, og beredskapsteamet er bare én av tingene som skal prøves ut. I tillegg skal prosjektet utarbeide prosedyrebeskrivelser for håndtering av ulike scenarier.

Skal koordinere

Mange av virkemidlene som brukes i mobbesaker, som for eksempel PPT, finnes allerede. Prosjektets oppgave blir å koordinere disse virkemidlene bedre.

— Nå bruker man de støttetjenestene som er, men her er det snakk om å samordne et team, sammensatt av folk med forskjellig kompetanse. Ser vi at noen saker trenger ekstra ressurser vil vi være behjelpelig med å koordinere denne støtten, sier Wiken.

Ikke dyrt

Prosjektgruppen vil ikke legge beslag på noen av kommunens midler. Prosjektet er tilnærmet gratis – de utgiftene som er, dekkes av initiativtakerne.

— Det opprettes ikke noen nye stillinger, vi tar prosjektet som en del av jobben vi har fra før. Det som ligger inne av midler er fra KS og FUG, og disse midlene går til samlinger, sier Wiken.

Samlinger som på onsdag, hvor representanter for de fire kommunene møttes i Oslo for å diskutere fremdriften i prosjektet.

— Det blir ikke bare mer papirarbeid og lengre vei for de involverte?

— Nei, vi håper å unngå det. Vi ønsker å være et verktøy for foreldre og skoler, og målet er å være en bidragsyter til å løse slike saker på best mulig måte.