LILLESAND: — Ja. Det vil absolutt være en konsekvens. Vi kan risikere at søsken blir splittet.

Det sier sektorsjef for skole, Arnt Jørgen Eidsaa.

Onsdag kveld la rådmannen i Lillesand frem et budsjett som innebærer en omkalfatring av det som tradisjonelt har vært inntaksgrensene i sentrum.

Kan skille brødre

Sondre (5) og Ola (7) er blant søsknene som kan havne på hver sin skole som følge av forslaget. Torsdag kveld møtte familien opp på Brentemoen for å skrive inn lillebror på en skole han kanskje ikke får gå på.

— Det er jo alt for seint å komme med noe sånt. Sondre har jo vært her og hentet Ola, vi har lekt her i skolegården. Han har gledet seg til dette. Her må politikerne bare ta til vett, sier Leif Saanum.

Han og kona Sissel Tveitan hadde ikke tenkt tanken en gang, før de ble informert av rektor. De bor på Bellevue, to minutter fra Brentemoen skole, men på det som er blitt feil side av skolen.

Sjokkerer

Forslaget sjokkerer foreldreparet.

— De har jo ikke tenkt på barna i det hele tatt. Jeg vet ikke om vi skal fortelle Sondre dette. Vi må inn i tenkeboksen og finne ut hva vi skal gjøre hvis verste fall skjer, sier Tveitan.

Guttene har to minutter til skolen i byen. Borkedalen ligger femten minutter unna.

— De er som erteris. Vi kan ikke splitte dem opp. Det er helt uaktuelt. Da må vi heller flytte eldstemann også, sier Tveitan.

Flere søsken

Forslaget kan ramme flere søsken i Lillesand.

— Sønnen min begynte å grine i går da jeg fortalte at han kanskje ikke skal gå på Brentemoen likevel. Søsteren går på Brentemoen, og alle i gata går på Brentemoen. Så skal han gå motsatt vei av alle de han leker med, sier Hilde Tørring Enoksen.

Også hun bor få minutter fra Brentemoen skole, men på vestsiden av den.

- Dradd for langt

Rektor Tor Hansson syntes dagens innskriving er spesiell. Han liker ikke forslaget fra administrasjonen.

— For meg er dette mye mer enn bare noen tall. Dette kan være med på å gjøre noe med forventningen og lysten til å gå på skolen.

Han informerte alle foreldrene som var møtt opp til innskrivingen av sine håpefulle, og ble møtt med forvirring og fortvilelse.

— Det er ikke nytt at en bruker dette med flytende inntaksgrenser. Men i år bruker en det mye mer radikalt enn tidligere. Jeg synes dette blir dradd for langt.

Vestover

Han har ikke lyst til å skape mer uro enn nødvendig. Men sier forslaget innebærer en forskyvning vestover. Barn som bor noen hundre meter fra skolen, kan måtte passere skolen på vei til Borkedalen skole.

— Vi bor ti meter fra skolen og har barn som går her. Jeg kan ikke se at det kan skje oss. Hvem skal da gå på Brentemoen, om ikke vi som bor her? Vi hadde ikke funnet oss i det, sier Idun Aamland, mamma til tvillingene Else og Tora (5).

Sparer 700.000 kroner

— Jeg skjønner at dette er en sak som kommer til å engasjere, sier skolesjef Arnt Jørgen Eidsaa. Lillesand kommune sparer 6–700.000 kroner dersom politikerne vedtar forslaget i budsjettet om å forskyve de tradisjonelle inntaksgrensene.

Bakgrunnen for utfordringen er at Lillesand har hatt stor vekst øst i kommunen. 33 barn blir neste uke innskrevet på Tingsaker skole. Det er for mange. Tingsaker har kun en klasse per trinn.

I stedet for å opprette en ekstra skoleklasse på Tingsaker, vil administrasjonen heller flytte på førsteklassingene.

Bekymret

Utdanningsforbundet vil ikke protestere, men forbundslederen er svært bekymret for skolene etter kuttforslagene. - I forhold til å tenke god økonomi og god ressursbruk synes jeg det er en grei måte å tenke på å forskyve inntaket. Om foreldre synes det, er en annen sak, sier leder for Utdanningsforbundet i Lillesand, Ottar Stordal.

Han er imidlertid svært bekymret for skolene i Lillesand. Skolesektoren skal kutte 3 millioner kroner og må redusere 7–8 stillinger fordelt på lærere og fagarbeidere på de fem kommunale skolene (se fakta).

— Kuttene skolene nå skal gjennomføre vil i stor grad ramme de svakeste elevene. Disse kuttene vil ha en stor effekt.

Han sier skolene i Lillesand har gjort kutt i flere år allerede. Han er mest bekymret for skolene i Høvåg og på Tingsaker.

— Skolene i Lillesand har over tid hatt et stort ansvar for at budsjettet har gått i hop, sier Stordal.