KRISTIANSAND: — Problemet var at rumenerne ønsket å holde pengene skjult for tollvesenet, sier kontorsjef ved tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, til Fædrelandsvennen.

Det var tollvesenets egne valutahund Sniff som fant fram til de 520.000 kronene som rumenerne fredag ble ilagt et gebyr på 104.000 kroner for. Gebyret ble ilagt for ulovlig utførsel av valuta.

Pengene var skjult både i bilene og på kroppene til enkelte av rumenerne, ifølge tollvesenet.

— Hunden ga klare markeringer, fortsetter Breilid.

- Ville hjulpet med skjema

Årsaken til forelegget var i utgangspunktet at rumenerne ikke hadde deklarert pengene via et deklareringsskjema, da de skulle reise ut av landet. Det kreves deklarasjon for beløp over 25.000 kroner per person.

— Rumenerne ble spurt om de hadde penger å deklarere. De sa at de kun hadde 10.000 kroner hver. Hvis de hadde fortalt oss at de hadde 520.000 kroner i kontanter, så ville vi ha fylt ut deklareringsskjemaet for dem. Da hadde alt gått greit, forteller han.

Selve deklareringen koster ingenting. Men dersom man unnlater å deklarere beløp over 25.000 blir man ilagt et straffegebyr på 20 prosent av hele beløpet man har med seg.

— Hadde dere tolk i denne situasjonen?- I første omgang ble det snakket engelsk. Senere, under kontrollen, ga rumenerne uttrykk for at de ikke skjønte noe som helst. Da fikk vi tak i en tolk, som oversatte via telefon fra Oslo, sier Breilid.

Reaksjoner

Forelegget har skapt reaksjoner. Mange synes at tollvesenet overreagerte da de ga et slikt forelegg til det som trolig er fattig rumenere.

— Det kan ikke være egne regler for rumenere. Da ville vi fått store problemer med å håndheve regelverket, poengterer Breilid.

— Vi har hatt flere tilsvarende saker. Vi finner penger som stammer både fra svart arbeid og kriminalitet. Millioner av kroner blir holdt tilbake i løpet av et år, fortsetter han.

Tollvesenet gikk fredag god for at pengene til rumenerne var tjent ved ærlig arbeid.

16 personer

Ifølge kvitteringer som Fædrelandsvennen fikk tilgang til, så kunne 460.000 kroner av beløpet på 520.000 kroner dokumenteres. Tellef D. Birkeland, ved Møglestu gård, har tidligere fortalt at han har hatt disse rumenerne i arbeid i flere måneder, og at både skatt og arbeidsavgift er betalt.

Den ortodokse presten Christoforos Schuff forteller at personene som ble tatt i tollen fredag, besto av to familier og bekjente av familiene. Han tror at pengene skulle gå til å forbedre en fattigslig situasjon i Romania.

— Dette er folk som er kritiske til både myndigheter og institusjoner. De bruker ikke banker, forteller han, på spørsmål om hvorfor noen oppevarer et såpass stort kontantbeløp et annet sted enn i banken.