ARENDALSUKA/KANALPLASSEN: – Vi kan ikke tillate at fire kommuner i Aust-Agder får flytte over til Vest-Agder. Da blir Aust-Agder et altfor lite fylke. Det blir som å slå sammen Agderfylkene via bakveien. Vi skal ha respekt for folkeavstemningen i Aust-Agder, der et betydelig flertall sier nei til fylkessammenslåing, sier Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, til Fædrelandsvennen.

Den betente saken kom opp på tampen av Arendalsuka, i en debatt mellom Raymond Johansen og Høyres nestleder Jan Tore Sanner om velferdsutfordringer.

Johansen høstet stor applaus fra publikum for sin klare tale.

Følger saken tett

– Betyr dette at Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen ikke innvilger søknadene fra kommunene som ønsker fylkesbytte?

– Vi har ikke behandlet saken i partiet ennå. Men jeg mener det er mange gode grunner til å avslå disse søknadene. Det vil være mange kommuner spredt rundt i landet som vil bytte fylke. Det blir vanskelig å åpne for noe slikt, mener Johansen.

Han følger spent med på saken der kommunene Lillesand, Iveland, Birkenes og Evje og Hornnes har søkt om å få bytte fylke fra Aust-Agder til Vest-Agder.

– Jeg forstår at dette er en svært betent og krevende problemstilling. Personlig skal jeg følge saken tett, både i kontakt med lokallagene, partiet sentralt og kommunal— og regionaldepartementet. Regjeringen skal behandle saken, og til sist er det Stortinget som tar avgjørelsen, sier Johansen.

Debatt om fylkesstruktur

Han åpner imidlertid for en debatt om fylkesstrukturen.

– Det er flere kommuner i landet som kan tenke seg å bytte fylke. Dette viser at vi bør ta en debatt om hele fylkesstrukturen, sier Johansen.

Høyres Jan Tore Sanner svarte kort og presist "ja" da han ble spurt om de fire kommunene bør få anledning til å bytte fylke. Det ble etterfulgt av buing fra publikum som hadde møtt opp i Arendal.

- Treffende analyse

— Jeg synes analysen til Raymond Johansen er treffende, og jeg er enig med ham, sier Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap).

Han representerer Aust-Agder på Stortinget.

— Har du diskutert denne saken med Johansen?

— Ja, jeg snakker med alle i partiet om svært mange saker. Det skulle bare mangle, svarer de Ruiter, som ikke vet om hans synspunkter har vært utslagsgivende for partisekretærens uttalelser på fredag.

— Tror du at Johansens uttalelser vil påvirke hvordan resten av partiet konkluderer i denne saken?

— Det har jeg ingen kommentar til, svarer Freddy de Ruiter.