SONGDALEN: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, heter det i ordtaket. Tirsdag var to av utrykningskjøretøyene til brannvesenet for dårlig skodd til å komme opp en glatt bakke i Eidsåvegen. Dermed måtte de bruke dyrebar tid på å sette kjettinger på hjulene.

— Hvis man har et ønske om å komme seg fram så er det sånn man skal sko seg. Det har med sikkerheten å gjøre. Ikke minst er det ikke noe poeng i å sette en tankbil i grøfta. Da kan det være du ender opp med å sperre veien for andre kjøretøy på vei opp eller ned, sier overbefalsvakt Johnny Flæte ved Kristiansandregionen brann og redning (KBR).

Alarmen hos brannvesenet er loggført klokka 12.17. Klokka 12.38 meldte utrykningslederen at han var på stedet. 12.45 var første mannskapsbil på stedet.

Kunne ødelagt bilen

Flæte sier at bakkeproblemene hadde lite å si for slokkingsarbeidet. Den første bilen som trengte kjettinghjelp, tankbilen fra Søgne, var uansett ikke ment å være først til stedet.

— Det går ikke mange minuttene og hadde ingen betydning for utrykningen. Når den bilen kom hadde vi allerede oppe to mannskapsvogner. Alternativet var å kjøre med kjettinger helt fra Søgne og da hadde vi nok ødelagt bilen, sier Flæte.

Han anslår at det tar 5–10 minutter å få satt på kjettinger.

Risikovurdering

Etter hvert ble også flere tankbiler rekvirert – en av dem fra Kristiansand. Den måtte også modifiseres før den fikk kjøre opp bakken.

— Vi hadde en tankbil fra Vennesla, men den har firehjulsdrift og klarte seg greit. Tankbilen fra Kristiansand måtte ha kjettinger på for å klare bakken.

Ifølge Flæte ble det ikke gjort forsøk på å kjøre den første tankbilen opp bakken uten kjettinger. Risikovurderingen ble gjort i forkant.

— Det er snakk om en tankbil på 20 tonn, med boggi. Risikoen med å kjøre på sånt føre med den bilen, ble vurdert som for stor, sier han.

Is over alt

OPP I RØYK: Huseier Øyvind Eidså ble hjelpeløst vitne til at barndomshjemmet og huset hans gjennom 55 år gikk opp i røyk, mens brannmannskapene forsøkte å slukke brannen. Foto: Irene Svozilik

Øyvind Eidså måtte se huset sitt gå opp i røyk tirsdag ettermiddag. Onsdag var han tilbake på stedet for å se på skadene.— Det er totalskadd, men fløyen og uthusene er intakte, sier han til Fædrelandsvennen.

Alt vannet som ble brukt i slokkingsarbeidet har nå frosset til is.

— Det er is over alt, i gangene og kjelleren. Over alt. Det er et trist syn, sier Eidså.

Skylder på føret

Eidså tror brannen kunne vært slokket tidligere, men ønsker ikke å legge skylda på brannvesenet.

— Etter det jeg forstår hadde de første brannbilene kun små tanker med vann. De fikk dempa det godt, men slangene frøys og de gikk tom for vann. Hadde det vært sommer hadde nok brannen vært slokket tidligere, sier han.- Jeg synes det gikk litt tregt en stund, men det var vel forholdene som sørget for det, legger han til.

Neste uke kommer forsikringsselskapet på befaring, og politiet har varslet branntekniske undersøkelser i løpet av de nærmeste dagene. Inntil videre må Eidså konsentrere seg om uvante, men nødvendige gjøremål.

— Vi må bare avvente de neste dagene og få kjøpt noen klær. I dag skal jeg i banken. Det meste gikk jo i brannen – også bankkortet, sier Eidså.