Hva mener du? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Leder for Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) Arne Tumyr vil ikke vite av den nye undersøkelsen, og mener det er langt flere som er skeptiske til muslimer enn det som kommer fram i undersøkelsen foretatt av Norstat på oppdrag fra NRK.

Undersøkelsen viser at 24 prosent av befolkningen mener islam er en trussel mot norsk kultur. Og sørlendingene kommer verst ut.

— Vi forholder oss til den undersøkelsen som Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har kommet med. Den viser at 50 prosent av det norske folk mener at islamske og norske grunnverdier er uforenelige, sier Tumyr, til fvn.no.

Leder i SIAN Arne Tumyr. Foto: ARKIV

På organisasjonens nettside forkaster han hele undersøkelsen, som han mener ikke er representativ for nordmenns synspunkter. Les også: Islam er en trussel for norsk kultur

— Når det ikke er flere som uttrykker skepsis så er det fordi hele undervisningssystemet i Norge er rettet mot at islam er en religion på lik linje med kristendommen, noe som er helt feilaktig etter vår mening, fordi vi anser islam for å være et totalitært dikatur forkledt som en religion, sier han.

- Hva er det som gjør at dere er skeptiske overfor muslimer?

— Islam steiner kvinner. Islam pisker og henger homofile menn. Islam dreper muslimer som går over til en annen religion. Islam tåler ikke at muslimske kvinner gifter seg med norske menn. Islam tåler ikke ytringsfrihet eller demokrati, svarer han.

- Skyldes uvitenhet

Biskop Olav Skjevesland mener derimot at resultatet av undersøkelsen, hvor sørlendingene markerer sin skepsis, skyldes uvitenhet.

— Årsaken til at Sørlandet markerer seg slik i undersøkelsen er vel i hovedsak uvitenhet og antageligvis også noen fordommer, sier Skjevesland, til fvn.no.

Foto: Reidar Kollstad

Mens undersøkelsen viser at bare seks prosent av innbyggerne i Oslo mener det stemmer «svært godt» at islam er en trussel mot norsk kultur, mener hele 20 prosent av de som bor på Sørlandet det samme. Skjevesland mener forklaringen er enkel.— Det er fordi vårt miljø har relativt få innvandrere, så min tanke er at nærhet og omgang med muslimer vil bygge ned slike holdninger, sier biskopen.

65 prosent av de spurte oppgir at de ikke har muslimer i sin omgangskrets, noe Skjevesland mener er avgjørende for folks holdninger og den markante forskjellen i synspunkter mellom for eksempel Oslo og Sørlandet.

— Det skyldes at svært mange muslimer bor i Oslo, og der ser man at livet går sin gode gang, påpeker han.

Foto: Arkiv

Fylkesleder i Vest-Agder Fremskrittsparti, Christian Eikeland mener nordmenns skepsis til islam kan reduseres ved å endre retorikk fra politisk hold.— Islam er ingen trussel for fremtiden. Det ekstreme islam kan være en trussel, om ikke Norge har godt nok integreringsverktøy, skriver han i en uttalelse på mail til fvn.no.

- Må jobbe med holdningene sine

Politiker Eva Kvelland i partiet Venstre i Kristiansand mener på sin side at sørlendingene har en enorm jobb foran seg med å endre sine holdninger etter å ha lest gårsdagens sak.

Les også: Islam er en trussel for norsk kultur

— Jeg tror først og fremst det handler om oss selv og hvordan vi handler i det daglige, sier hun.

Hun tror de fleste har en iboende skepsis i seg i møte med det ukjente uavhengig av om det er muslimer, innvandrere eller andre grupper i samfunnet.

— Det beste vi kan gjøre er å ta kontakt og lære hvem de er og hvordan de lever. Så vil vi oppdage at de ikke er så forskjellig fra oss selv, sier hun.

Hun avviser tvert at det såkalte bibelbeltet på Sørlandet har gitt noen negative utslag i undersøkelser.

— Det tror jeg ikke har noe å si. Om det er mange religiøse mennesker på Sørlandet, så tror jeg heller det kan virke motsatt ved at vi er mer tolerante overfor for andre syn og verdier, mener Kvelland.

**Fvn.no er i ferd med å gå over til en ny type debattløsning. Les mer om den her.

Les fvn.nos debattregler her og skriv din mening under:**