KRISTIANSAND: Overgrepene skjedde fra sønnen var seks år til han var 13. Da straffesaken mot 60-åringen var til behandling i Kristiansand tingrett kom det fram at den domfelte har forgrepet seg mot tre andre, blant andre fornærmedes onkel. Den domfelte har vært predikant og emissær i det frikirkelige miljø.

Faren hadde ifølge retten en «13-års samtale» med sønnen om seksualitet og pubertet. Under denne samtalen begikk han det groveste overgrepet som han også har erkjent. Ifølge dommen erkjente faren at tidspunkt og sted ikke var velegnet for denne samtalen, og at det bar galt av sted. Faren har forklart at det han gjorde overfor sønnen var av godhet. Etter denne hendelsen bestemte sønnen seg for at han ikke lenger ville utsettes for overgrep fra farens side. Han begynte å være sent ute om kveldene, og kom ikke hjem før faren hadde lagt seg. «Han gjorde seg dermed utilgjengelig», heter det i dommen.

I Kristiansand tingrett erkjente den tiltalte mannen (60) at han hadde forgrepet seg mot sin sønn da han var 13 år gammel. Han nektet for overgrepene som skal ha skjedd regelmessig helt fra sønnen var seks år gammel.

«Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om de øvrige seksuelle overgrep, og legger til grunn fornærmedes forklaring i denne sammenheng. Slik retten ser det fremstår fornærmede i denne sammenheng som generelt troverdig, og er også støttet av vitneforklaringer fra andre personer, herunder fornærmedes onkel, som har fortalt om seksuelle overgrep tiltalte har foretatt mot ham i ung alder av til dels lignende karakter.

Tiltalte, som var forstander i en menighet, hadde også kontakt med familier som etablerte seg i området, og retten legger til grunn at tiltalte har begått overgrep i hvert fall i form av beføling, mot ungdommer han slik kom i kontakt med.

Tiltalte har erkjent visse seksuelle overgrep til i hvert fall to av vitnene som har fremstått i saken, men ikke i det omfang og heller ikke av den karakter disse vitnene har forklart», heter det i dommen fra tingrettsdommer Arve Lien samt meddommerne Jarl Severinsen og Åse Kristofia Grimnes Ryen.

Tingretten legger i forbindelse med straffeutmålingen vekt på at tiltalte har brutt et tillitsforhold som skal være mellom far og en som han har omsorg for. Retten har ikke lagt vekt på at det er lang tid siden de straffbare forholdene fant sted. Det er i straffeskjerpende retning lagt vekt på at tiltalte etter egen forklaring har begått overgrep mot andre.

Passende straff var etter rettens oppfatning ett år og ni måneder. I tillegg er han dømt til å betale sønnen 100.000 kroner i oppreisningserstatning, og 10.000 kroner i erstatning for utgifter, blant annet til medisinsk behandling og rehabilitering. Retten har blant annet lagt vekt på at det er generell risiko for skadevirkninger av psykisk karakter som forsterkes ved at overgrepene er foretatt av nærstående.

Aktor i saken var statsadvokat Jostein Johannessen. Forsvarer for tiltalte var Alf Ånund Breive. Advokat Svein Kr. Haanes har ivaretatt interessene som bistandsadvokat for sønnen som ble utsatt for overgrepene.Det gikk mange år før forholdene ble anmeldt av sønnen som nå er i 20-årene. Først i 2007 fortalte han det til sin kone, og senere ble han også gjort kjent med at onkelen hadde vært utsatt for overgrep. «Han bestemte seg for å ta et oppgjør med faren og konfronterte ham først i en telefonsamtale før han deretter anmeldte saken i september 2010», heter det i dommen.

Sønnen er tilkjent en oppreisningserstatning på 100.000 kroner og har fått 10.000 kroner i erstatning for utgifter.

Les intervju med offeret i Fædrelandsvennens papirutgave fredag.