Se video fra Henriksens møte med brunbjørnene over.

VENNESLA: — Det var ubehagelig da bjørnene sto rett utenfor den lille hytta mi. Hjertet slo veldig fort, forteller naturfotograf Arve Henriksen til fvn.no.

Venndølen var i 2007 på tur til Finland for å se ville brunbjørner i sitt rette element. Opplevelsen er denne høsten gitt ut på dvden Nordisk villmark, sammen med filmer av kongeørn og elg på Sørlandet.

Langt inne i de finske skoger er det laget turisme av den store bjørnebestanden i området.

Små skur

Skuelystne kan betale for å overnatte i små skur av finerplater, alene ute i skogen. Åte sørger for å tiltrekke seg rovdyrene.

Det var Henriksens første natt i et slikt skur, da han våknet fra halvsøvnen av skraping på utsiden av veggen.

— Jeg reiste meg forsiktig opp og kikket ut av de små vinduene. Da så jeg en bjørneunge som brummet og snuste på veggen. Rett bak kom den store bjørnebinna opp bakken, sier fotografen.

- Lurte på hva som ville skje

Han tror det var matpakka med kjøttpålegg som hadde lokket til seg bjørnene.

Kun noen centimeter fra venndølen lusket etter hvert fire ville bjørner.

— Jeg lurte jo litt på hva som kom til å skje. Om dette var enden på mitt liv. Men etter litt forsvant de vekk og det var nok ikke så farlig som det virket der og da. Bjørner er jo fredelige dyr, sier han.

Drømmer om Agder-bjørn

Møtet med de finske bjørnene er noe av det mest fantastiske Henriksen har opplevd i naturen. I løpet av oppholdet i Finland så han 21 forskjellige bjørner i løpet av åtte døgn.

Å få et glimt av bjørn i skogen på Sørlandet, ville likevel overgå alt han har opplevd.

— Det er min store drøm bare å få se snurten av en bjørn i skogen her nede, sier han.

- Skandale med felling

Fotografen mener det er en skandale at det ropes om felling, hver gang det kommer en enslig bjørn eller ulv inn i Agder.

— Naturlig sett hører de jo hjemme her nede også. Det er ikke noen katastrofe om det kommer noen dyr inn i vårt område. Det er uansett ikke snakk om mengder med dyr, sier Henriksen.

— Det er så mye som er livsfarlig, både for dyr og mennesker. Bjørner er fredelige dyr, som har fått et stygt og ufortjent rykte.