KVINESDAL: — Det er det kraftigste smellet jeg noen gang har hørt, sier Frode Skaren (29).

Huset til familien hans ligger ved golfbanen i Kvinesdal, og dermed godt oppe i høyden. Det hadde tordnet en tid allerede, da det virkelig eksploderte mellom veggene. Klokka var rundt 19. — Det smalt skikkelig, som i en krig. Det fløy plastikkbiter gjennom stua, sier Skaren, som først fortalte historien til Radio Kvinesdal.

Internett- og telefonuttaket ved veggen hadde bortimot eksplodert av trøkken. Skaren og hans høygravide kone holdt rundt hverandre. Først trodde de huset hadde tatt fyr. 29-åringen hentet brannslukkerapparatet og så etter.

— Heldigvis var det ikke ille, trøster kvindølen seg.

Kraftig trøkk

Men både TV-en og vannpumpa til familien hadde gitt etter for påkjenningen. Og ørene til Skaren og kona verket lenge etter skrallet.

Familien dro til Frode Skarens foreldre for å slappe av - der var det både lys og TV.

Etter hvilen tok han og faren en tur rundt huset. Der snublet de nesten over nedslagsstedet. Lynet hadde tilsynelatende slått ned i en jordingskabel ved husveggen og etterlatt seg et meterbredt krater. Jord- og grasstuster var kastet opp helt opp på taket.

— Godt det bommet på huset med fem meter, sier Skaret.

Slipper gjentagelse

Han velger å fortsatt se lyst på det. Innboforsikring har han også, selv om egenandelen er ergerlig. Strømmen er tilbake igjen i huset.

— Det sies at lynet slår ikke ned samme sted to ganger – så nå er det bare å slappe ned, tenker jeg, spøker Skaret.

Til Radio Kvinesdal opplyste informasjonsdirektør Realf Ottesen i Agder Energi i kveld at noen hundre abonnenter vest i fylket er uten strøm. Det skyldtes lynnedslag i transformatorer, og det vil kunne ta et par timer før disse er skiftet.

Over fylkesgrensen, i Lund kommune i Rogaland, tok et fyr hus fyr etter et lynnedslag, skriver Avisen Agder .