KRISTIANSAND: Steinar Gunvaldsen ble i Kristiansand tingrett dømt til 10 måneders fengsel for å ha lurt over 200 hundeeiere til å kjøpe hundegårder de aldri fikk levert. Saken har fått nasjonal medieomtale, og er blant annet blitt omtalt i TV 2 Hjelper deg.

Kompanjongen (38) ble dømt til fengsel i ett år og tre måneder. Dommen mot sistnevnte gjaldt også flere andre straffbare forhold.

De to ble samtidig solidarisk dømt til å tilbakebetale 310.000 kroner til 91 fornærmede. Gunvaldsen ble i tillegg dømt til inndragning av 220.000 kroner.

Anket til Høyesterett

Begge de to dømte anket den fellende dommen fra Kristiansand tingrett til Agder lagmannsrett. Gunvaldsen skrev i anken at det aldri var meningen å bedra og skaffe seg en uberettiget vinning og viste til de investeringer som ble gjort.

Saken ble imidlertid avvist av Agder lagmannsrett som mente straffen både for Gunvaldsen og kompanjongen ikke stod i noe åpenbart misforhold til de straffbare forholdene.

Gunvaldsen anket denne avgjørelsen videre til Høyesterett. Saken ble oversendt fra lagmannsretten i juli i år. 16. august avviste Høyesterett anken.

Etter det Fædrelandsvennen forstår, skal Gunvaldsen ha anket saken fordi han mente han ikke ble tilstrekkelig opplyst om avslaget på å få ført svindelsaken for lagmannsretten. Det opplyser hans advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

Ikke grunnlag for anke

Høyesterett bemerker på sin side at lagmannsretten underrettet domfeltes forsvarer om kjennelsen, og at forsvareren legger til grunn at han fortalte Gunvaldsen dette.

I dommen fra Kristiansand tingrett kunne man lese at Gunvaldsen hadde svindlet 217 personer ved å narre dem til å innbetale 640.000 kroner for hundegårder.

Svindelsaken dukket opp i 2009 da politiet fikk en rekke henvendelser fra kunder som følte seg svindlet av de to mennene.

Gjennom selskapet Cigam tilbød Gunvaldsen hundegårder til 1990 kroner, men ingen kunder så noen gang til produktene. Begge de dømte mennene nektet straffskyld for bedrageri da de møtte i retten i november i 2011.