FARSUND: Den drepte er tidligere dømt til åtte års fengsel for grove seksuelle forbrytelser, og det er antydet at hevn kan være et motiv for drapet.

— En sentral del av etterforskningen av saken vil være knyttet til fornærmedes fortid, og klarlegge om dette er et motiv for det som har skjedd, sier politiadvokaten.

Drapet på Vanse i Farsund har utløst en omfattende etterforskning for politiet fordi det ved dette drapet er tre siktede i saken.

Det kompliserende forhold i etterforskningen er at det kan komme tre forskjellige forklaringer på hva som skjedde i huset på Vanse, da den 57 år gamle mannen ble drept. Det betyr at politiet må kontrollere de forskjellige forklaringene fra de tre siktede, som er 32, 31 og 37 år gamle.

— Min klient, 37-åringen, nekter straffskyld og sier at han ikke har noen befatning med det som skjedde, men har forklart at han var i umiddelbar nærhet, sier advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

Arrestert om natta

De tre ble arrestert mellom midnatt og klokka fem onsdag morgen, etter at politiet hadde fått informasjon fra vitner som pekte i retning av de tre.

Den 57 år gamle mannen ble funnet død i leiligheten sin i Vanse av politiet, etter at det var kommet det politiet betegner som en "bekymringsmelding". 57-åringen hadde vært død en stund da politiet kom til stedet.

Kriminalteknikerne ble umiddelbart tilkalt, og de jobbet gjennom store deler av natta på åstedet for å sikre nødvendige spor. På morgenkvisten onsdag ble den døde mannen fraktet til Folkehelseinstituttet for obduksjon av rettsmedisinerne. Etterforskerne vil få muntlig orientering om resultatene fra den patologiske undersøkelsen via Kripos onsdag kveld etter torsdag.

Det er foreløpig uklart hvordan 57-åringen ble drept.

Undersøkt av krimteknikere

De tre siktede ble onsdag også undersøkt av kriminalteknikerne. Klær ble beslaglagt og skal undersøkes. Samtidig ble det tatt bilder av de siktede, som også er fremstilt for lege for blodprøver.

Det som er mest sentralt i etterforskningen utover selve den faktiske handlingen som skjedde, er å finne motivet for drapet. To sentrale motiver vil få stor oppmerksomhet under etterforskningen. Det ene er om drapet kan være et hevnmotiv i forhold til de grove seksuelle overgrep som 57-åringen er dømt for. Dernest vil politiet ofre oppmerksomhet på om for eksempel drapet kan ha sammenheng med rus og rusbruk.

Selv om politiet betegner de tre siktede som kjenninger, er det i utgangspunktet bare en som er straffedømt. Det er 31-åringen. Han er dømt for trusler.

Mange avhør

For politiet gjenstår det mange avhør, ikke minst av vitner og andre som har kommet med informasjon om hva som kan være motivet.

Torsdag blir de tre fremstilt for varetektsfengsling i Kristiansand tingrett siktet for forsettlig drap. - Det er den samlede informasjon hos politiet som gjør at vi har endt om med dette fengslingsgrunnlaget, sier politiadvokat Rue.