KLAR MELDING: Politiet kjenner ikke til noe lokalt miljø som kan tenkes å stå bak nazitaggingen i Søgne. Foto: Kjartan Bjelland
GUTTESTREKER: SLT-kooridinator Kjetil Thortveit i Søgne kommune tror det er tankeløshet og guttestreker mer enn bevisste handlinger som ligger bak taggingen. Foto: Kjartan Bjelland

SØGNE: I løpet av helga har ukjente personer tagget hakekors og rasistiske hilsener flere steder i området Giskedalen/Åros. Ved siden av hakekorset står signaturen White Power of Mandal, et annet sted står det "Mandal's guttan".

Ukjent for lensmannen

Taggingen var ukjent for lensmann Terje Pedersen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor inntil Fædrelandsvennen gjorde ham oppmerksom på den.

— At det er noe nynazistisk eller ekstremistisk miljø i Søgne, kjenner jeg ikke til. Klart det kan være enkeltpersoner som erkjenner seg til en slik ideologi, men at det skal være et miljø som fronter det, er ukjent for meg, sier Pedersen.

Han utelukker ikke at taggingen kan være utslag for en rivalisering mellom ungdomsmiljø, uten at han har noen holdepunkter at det er fakta i dette tilfellet.

— Det ville i alle fall ikke være nytt med konfrontasjoner mellom ungdom fra forskjellige bygder og tettsteder, uten at det dermed står organiserte miljøer bak, sier lensmannen.

- Vil politiet foreta seg noe i denne saken?

— Inntil vi eventuelt mottar opplysninger som gir oss grunnlag for å si at det her er snakk om at miljø, og ikke bare en enkeltepisode, gjør vi ikke annet enn å påskynde at dette blir fjernet, sier Pedersen.

- Guttestreker

Kjetil Thortveit, SLT-kooridinator i Søgne, har god oversikt over ungdomsmiljøene i Søgne. Han tviler på at det ligger en bevisst holdning bak taggingen.

— Jeg tror mer på guttestreker. Man skal aldri si aldri, og jeg vet jo ikke alt, men jeg har rimelig god kontroll på det som skjer i de ulike miljøene. At det skulle befinne seg et slikt miljø i Søgne, betviler jeg sterkt, sier Thortveit.

Han har også jobbet mot ungdomsmiljøer i Kristiansand, og sier at erfaringen derfra er en helt annen.

— Om slike miljøer skulle være etablert i Søgne, er det helt nytt for meg. På den annen side, da vi åpnet ungdomshuset vårt, registrerte vi noen tendenser til rasisme. Så ansatte vi en mann med mørk hud, og siden har det ikke vært tema i det hele tatt, sier Thorveit.

Heller ikke ved Mandal politistasjon kjenner de til at det skal finnes en gruppe som kaller seg White Power, og som kan tenkes å stå bak taggingen i Søgne.

— Rent umiddelbart kan jeg ikke si at det er noe vi kjenner til. Jeg har ikke kunnskap om at det eksisterer en slik gruppe eller miljø som har noen tilknytning til Mandal, sier politioverbetjent Nils Olaf Holbek.