AUST-AGDER: – Ja, vi har et problem. Det er godt mulig jeg ryker ut, beklager Øystein Haga, listetopp for Venstre ved fylkestingsvalget i Aust-Agder.

– Jeg har jobbet i åtte år for å få dette til, og er veldig motivert. Men jeg vet ikke hvordan det skal løses, sier Haga.

Kravet om minst 40 prosent av hvert kjønn skaper krøll i fylkespolitikken i Aust-Agder.

Venstre gjorde et godt valg, og Haga kom inn sammen med Marianne S. Lyngvi. Deretter sørget Haga for å kibbe ut Arbeiderpartiet, slik at Høyre fikk fylkesordføreren i stedet.

I fylkesutvalget har den nye posisjonen fem mandater, opposisjonen fire. Posisjonen, bestående av Høyre, KrF, Sp, Pensjonistpartiet og Venstre må stille med minst to kvinner.

Feil kjønn

Den populære Høyre-ordføreren Arne Thomassen fra Lillesand fikk mange personstemmer, og kapret Høyres førstemandat til fylket. Men han har feil kjønn. Inn i fylkesutvalget kommer Maiken Messel, ved siden av fylkesordfører Bjørgulv S. Lund.

KrF har kun én person i fylkesutvalget, og det er allerede bestemt at partiet og Jon-Olav Strand får fylkesvaraordfører.

– Jeg anser det som svært lite sannsynlig at jeg tar plassen hans, sier Elisabeth Sveen Kjølsruud, nummer to etter Strand.

Pensjonistpartiet har bare John Tellmann Tjuslia inne, men han skal uansett ikke inn i fylkestutvalget.

Senterpartiet skal ha inn én, Kåre Gunnar Fløystad. Siden andremandatet til Sp også er en mann, kan ikke partiet bytte.

Må «ofre» seg

Dermed er det trolig Venstre og Øystein Haga som må «ofre» seg. Andrekandidaten Marianne S. Lyngvi overtar trolig Hagas plass i fylkesutvalget.

– Det er ingen tvil om at Haga har den utsatte plassen. Jeg håper at dette er klart i slutten av uka. Men det er viktig at vi holder oss innenfor lovens rammer, sier Bjørgulv S. Lund.

På gangen står Fremskrittspartiet og Eyolf Bakke klar til å «løse problemet».

– Ja, jeg har sagt at vi kan bli med. Hvis jeg kommer inn i fylkesutvalget sammen med Ingrid D. Skårmo, kan vi løse flere problemer, sier Bakke.

Men skal det skje, må både Venstre og Sp ut av fylkesutvalget, og det er ikke aktuelt, bekrefter Bjørgulv S. Lund.

Øystein Haga håper i det lengste, men trøster seg selv like fullt.

– Uansett har jeg oppnådd å danne en ny blokk, som kan samarbeid mot høyre og venstre. Dette vil vitalisere fylkespolitikken, sier Øystein Haga.