BLIR ORDFØRER: Høyres Richard Ivar Buch. (Arkivfoto) Foto: Arkiv

FARSUND: — Veldig godt at vi har en løsning. De siste dagene har vært tøffere enn hele valgkampen til sammen, sier Richard Ivar Buch til fvn.no.Klokka 19.00 onsdag kom løsningen. Venstre, Høyre og KrF ble enige om å gi ett ekstra verv til Arbeiderpartiet, som så Ap kan gi videre til SV. Ap stilte nemlig som betingelse for å støtte ordfører Richard Ivar Buch fra Høyre og varaordfører Torrey Skeibrok fra KrF, at alle partier i kommunestyret ble representert i utvalg.

— Vi gir vekk et medlem i landbruksnemnda, sier Havaas.

Aps Arnt Abrahamsen takker og sier Ap og SV nå skal bli enige seg i mellom om hvilket verv SV skal få.

Mye fram og tilbake

Den borgerlige koalisjonen måtte nemlig til Ap for å få flertall, etter at alt skar seg mellom Høyre og Frp.

For å samarbeide med Frp, krevde Høyre en annen ordførerkandidat fra Frp enn Andreas Bjørn ”Boa” Salvesen. Da ble ”Boa” sint og snakket om utilbørlig opptreden. Men få dager etter forsøkte han samme variant. Han tilbød Frp og Ap-samarbeid hvis Ap droppet sin egen kandidat Arnt Abrahamsen og heller gikk for avgående ordfører Stein Ytterdahl som varaordfører.

— Jeg vil ikke bruke ordet farse, men jeg forstår godt dem som bruker det. Nå håper jeg at det politiske miljø roer seg ned. Vi må konsentrere oss om oppgavene. De siste dagene har vært dårlig reklame for Farsunds politikere, sier KrFs Magne Havaas, en av veteranene som var med og forhandlet fram den endelige løsningen.

En farse

— Jo, det har vært en farse. Nå skal jeg bruke de kommende dagene på å få neste generasjon til å overta familiefirmaet. Så skal jeg ofre alt for ordførerjobben. En viktig oppgave blir å få til samarbeid. Vi må slutte med omkamper og respektere de vedtak som fattes. Sånn sett har vi noe å lære av Lyngdal, sier påtroppende ordfører Richard Ivar Buch.

Firmaet han snakker om er Richard Buch jr. AS – et skispmegling- og ekspedisjonsfirma som femte generasjon nå skal ta over.

Selv blir Richard Ivar Buch andre generasjon ordfører. Hans far ble ordfører i Farsund på den forrige høyrebølgen i 1977. — Ja, vi kom inn på hver vår høyrebølge, ler Richard Ivar Buch, som innrømmer at farvannet denne gang ble mer opprørt enn det var da faren fikk vervet.

Samarbeidet mellom Høyre, Venstre, KrF og Ap er kun valgteknisk. De har ikke en politisk avtale.

Hva synes du om at Buck blir ordfører i Farsund?