OSLO: Tallene kommer fram i en doktorgradsavhandling om hvilken verdiforankring rektorene mener grunnskolen bør ha i dagens samfunn, skriver Forskning.no.

Mannen bak avhandlingen, førstelektor Olav Hovdelien ved Høgskolen i Oslo, er ikke overrasket over forskjellene mellom de to fylkene.

– Det er betydelige forskjeller mellom rektorene i de to fylkene i dette spørsmålet. Ikke uventet er det et sterkere ønske om en fortsatt kristen verdiforankring blant rektorene i Vest-Agder enn i hovedstaden, sier han.

Hovdelien understreker at det ser snakk om kristendom som kulturarv. Svært få rektorer tar til orde for å gjøre skolene mer kristne.

Bare 16 prosent av rektorene ønsker en annen formålsparagraf som verken er forankret i religion eller livssyn. Det er dessuten liten oppslutning om en multikulturalistisk tenkemåte blant rektorene, men de ser likevel på kulturelt mangfold som bra.

– I alle fall inntil et visst punkt, men de er opptatt av at religiøs tilbedelse og annen aktivt uttrykt religiøsitet hører til i privatsfæren, sier Hovdelien.

Hans forskning viser at rektorene ønsker å fremstå som tolerante overfor ulike kulturelle uttrykk, men de er opptatt av at det skal være norsk kultur og norske verdier som skal gjelde, enten rektorene jobber i Oslo eller i Vest-Agder.