TVEDESTRAND: – Dette er jo en politisk sak. Den åpner for politisk motivert yrkesforbud, sier dr. Eirik Solheim.

Han vokste opp på Oslos østkant, men har røtter på Sørlandet og tar imot Fædrelandsvennen på småbruket sitt i Tvedestrand.

Les også: Risikerer politisk yrkesforbud

I dag er han lege og snart ferdig med spesialisering innen psykiatri. Men da Eirik Solheim var yngre, var han talsmann for organisasjonen Viking. Viking havnet i flere basketak med politiet og aktivister på den politiske venstresiden. Det ble mange saker i media, og noen saker som havnet i rettsvesenet.

– Jeg har blitt voksen, og har tatt et oppgjør med mye av det jeg gjorde da jeg var ung. Jeg har endret syn på en del av det jeg stod for. Viking var jo en antikommunistisk organisasjon, og vi var anti-innvandring. Jeg har ingen av disse synspunktene lengre.

Nye standpunkt

Solheim sier til Fædrelandsvennen at han gikk ut av dette miljøet i 1997, noen år før han begynte å studere medisin.

– Jeg liker ikke begrepet «det høyreekstreme miljøet». Vi var ikke ekstreme kapitalister, som det høres ut når du sier «høyreekstrem». Vi var egentlig en gjeng drittunger, alle var arbeiderklasseungdom. Vi var en gjeng, og vi havnet i flere slagsmål. Mye bråk.

– Hva står du for i dag?

– Jeg er egentlig på venstresiden i dag. Har endret en del av mine gamle standpunkter. Nå er jeg pro-Palestina og har en del arabiske venner. Har ikke noe syn på innvandringspolitikken. Noen av vennene mine nå er gamle kommunister, sier han.

– Brøt du kontakten med det gamle miljøet?

– Politisk, ja. Men enkelte av dem som ble mine gode personlige venner, har jeg kontakt med. Jeg kan skille mellom sak og person. Men jeg skal ikke involveres i noe av virksomheten deres. Det jeg gjorde da jeg var ung, var et utslag av ungdommens dumskap.

Nazistisk organisasjon

En dag fikk Eirik Solheim en telefon fra en gammel venn som sa at to personer i Svenska Motståndsrörelsen hadde blitt stukket ned mens de delte ut løpesedler. Svenska Motståndsrörelsen er en erklært nasjonalsosialistisk organisasjon. Solheims venn spurte om han kunne tenke seg å lage et førstehjelps kurs for dem i forhold til de spesielle scenarier de møter.

– Jeg måtte gjøre en vurdering av om dette var farlig for meg. Men Säpo har sagt at de ikke anser Motstandsrörelsen som en voldsorganisasjon. Dette er riktignok en hardcore nasjonalsosialistisk organisasjon, og jeg deler få av deres standpunkter. Men jeg kjenner igjen situasjonen på gaten fra min egen ungdom. Det går hardt for seg på gaten når de er ute og går, og de er nok halvparten av det bildet i det som utspiller seg. Men jeg tenker at dersom jeg kan dele kunnskaper som bidrar til at noen overlever som ellers risikerer å dø, så må jeg det. Som lege må jeg dele livreddende kunnskap, sier Solheim.

Han tenker seg om litt, og legger til:

– Hadde Café Blitz bedt meg holde kurs, om jeg kan stole på at de ikke banker meg opp for gammelt uvennskaps skyld, så hadde jeg lært dem også om førstehjelp.

Kurset han holdt for Svenska Motstandsrörelsen, i Norge i januar, hadde også med en forelesning om etikk.

– Jeg la vekt på at man er forpliktet til å hjelpe og gi førstehjelp til alle man kan hjelp, uavhengig av hvilken side i et slagsmål man har vært på. Så får de vurdere om de hører på det, men det var viktig for meg å si det. Jeg tar den hippokratiske lege-eden på dypeste alvor.

Demokrati

Tilsynssaken som pågår nå, mener han er en dypt prinsipiell sak.

– Demokrati er retten til å mene hva som helst. Ikke til å gjøre hva som helst, men å mene hva som helst. Det er en hjørnestein i demokratiet. Dette spørsmålet er viktigere for meg enn selve legelisensen min.

Les også: Risikerer politisk yrkesforbud

– Hva foretar du deg i tilsynssaken som pågår mot deg som lege nå?

–I samråd med min advokat har jeg besluttet å forholde meg i ro til det tas en beslutning. Så kan avgjørelsen som faller prøves og ankes i rettsvesenet. Men dette er egentlig en beslutning som det norske samfunnet kan ha behov for å ta. Jeg er en flink doktor. Når jeg møter en pasient, er det som lege, og jeg tar aldri med meg meningene mine inn i et møte med pasienten.

Det kom en bestemmelse i 2005 som åpner for at man kan miste lisensen dersom man ikke lengre har allmennhetens tillit. Det er denne som blir aktuell når saken mot Eirik Solheim nå vurderes.

– Spørsmålet er dypest sett om en som meg, som har en dissenterbakgrunn, kan få jobbe som lege. Det innebærer i så fall innføring av et fungerende politisk yrkesforbud, sier Solheim.