ARENDAL: – Status nå er at lekkasjen ble stoppet da turbinen ble stoppet. Det har kommet 3–500 liter olje fra en lekkasje i turbinen på kraftverket i Rygenefossen. Vi har iverksatt innsamling med lenser lenger ned i elva, sier brannmester i Østre Agder brannvesen, Hans Henrik Bakke, til fvn.no.

Det var i morgentimene at oljefilmen ble oppdaget i elva.

– Det meste er relativt tynn og litt seig film. Der hvor den blir liggende, for eksempel langs brygger, er den litt tykkere, sier Bakke.

Tank på 10.000 liter

— Det som er mest sannsynlig er at det er olje fra turbinen på Rygene kraftstasjon som har rent ut i et omfang på 4-600 liter. Det mangler så mye i en tank på 10.000 liter, sier miljøkontakt i Agder politidistrikt, Knut Olaf Knudsen, til fvn.no.

— Det skal ikke mye olje til før det ser stygt ut, sier Knudsen. Statens naturoppsyn har vært på stedet og ifølge miljøkontakten skal det ikke ha blitt observert oljeskadet fugl.

Sju mann rydder elva

Det var rundt klokka 09.00 i formiddag at alarmen gikk. Vaktlaget ved Arendal brannstasjon rykket ut. Like før klokka 12 jobber sju personer fra brannvesenet med å fange opp oljesølet.

– Det er litt uklart om oljen har nådd sjøen, vi har ikke fått sett på det ennå. Vi konsentrerer oss om å få tak i mest mulig olje, sier Bakke. En tankbil er rekvirert for å suge opp oljen og det er ventet at arbeidet vil vare utover dagen.

Vannet som kommer gjennom kraftverket ledes vanligvis gjennom en tunnel. Denne er nå sperret.

Produksjonen ved kraftverket er midlertidig stoppet.

– Vi har derfor stoppet kraftstasjonen inntil videre, sier daglig leder i Agder Energi Produksjon, Ole Dønnestad, til Agderposten.no.

Tror ikke laksen rammes

Leder av Nedre Nidelv Elveeierlag, Jørgen Idalen, sier til fvn.no at han er usikker på hvordan oljen vil påvirke elva.

– Ut fra de få kunnskapene jeg har om dette, så ligger oljen på toppen. Jeg tror ikke at dette er noe problem for laksen, sier Idalen til fvn.no.

Dersom oljen har nådd sjøen, vil den ha gått med i elva imellom fem og seks kilometer. Båter og ender kan bli rammet.

– Båter må nok vaskes, ligger jo flere båthavner i elva. Det er også en stor bestand av ender, sier Idalen.