Det er ikke lenge siden snøen gikk, men tørt og varmt vær den siste tiden har fått bakken til å tørke opp raskt. Meteorologisk institutt melder om stor skogbrannfare mange steder sør i landet. Spesielt i Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland er skogbrannfaren høy, skriver Aftenposten.no.

– Man bør helt klart tenke etter hva man gjør med en fyrstikk utendørs i disse områdene. Gammelt løv og tørt gress er lett antennelig, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.no.

Senest tirsdag kom en gressbrann i Hægebostad ut av kontroll. Resultatet ble at et ubebodd hus brant ned. Søndag brøt det ut brann i en hytte på Bortelid, angivelig på grunn av bålbrenning.

Nivå oransje

Meteorologisk institutt utarbeider et detaljert skogbrannvarsel for 100 ulike steder i landet tre dager frem i tid. Flere steder sør i landet er skogbrannfaren de nærmeste dagene på det nest høyeste nivået, oransje, som tilsvarer stor fare for skogbrann.

Varselet kan du lese her.

Bål forbudt

I går måtte brannvesenet på Romerike rykke ut til tre gressbranner i løpet av tre timer, skriver rb.no. Ifølge Romerike 110-sentral er det stor brannfare for øyeblikket.

– Det er tørt i overflaten, og har vært mye vind i dag, sier Bjørn Høgda til rb.no.

I Oslo og Akershus er nivået for skogbrann de fleste steder vurdert til gult, som tilsvarer fare for skogbrann. Oslo har utarbeidet egne regler for båltenning utendørs. Det er i tidsrommet 15. april — 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark uten tillatelse fra kommunen.

Primus, propanapparat samt grill på ben eller oppbygd på fundament av stein, kan benyttes hele året. Forutsetningen er at det utvises forsiktighet, og at grillkullet slukkes når man forlater stedet.