OSLO/LILLESAND: — Dette er en gledens dag. Jeg er glad for vi med dette sikrer god fremdrift for E 18 mellom Arendal og Tvedestrand, proklamerte representant Freddy de Ruiter(Ap) fra talerstolen i Stortinget mandag ettermiddag.

Til tross for omfattende meningsutveksling, vedtok flertallet på Stortinget som ventet å opprette en ny bomstasjon i Lillesand. 78 representanter stemte for utviding av Aust-Agderpakka, mens 23 stemte mot.

Alle de fire representantene fra Aust-Agder deltok i debatten og frekventerte talerstolen hyppig.

- Urimelig

— Dette er helt urimelig. Det bryter med totalt med nytteprinsippet ved at størstedelen av pengene bilistene betaler skal gå til finansiering av gang- og sykkelveier. I tillegg til at bommen blir stående langt fra veistykket mellom Arendal - Tvedestrand, sa Ingebjørg Godskesen(Frp).

Frp hadde fremmet et eget forslag om full statlig finanisering. Høyre og KrF hadde fremmet forslag om at dagens bomordning skulle videreføres for å kreve inn de nødvendige midlene til planlegging av E 18 mellom Arendal og Tvedestrand, samt gang- og sykkelveier.

- Ikke rettferdig

— Det er vist til rettferdigheten ved at du skal betale det samme om du svinger østover eller vestover fra Lillesand. Men dette er snakk om planlegging av veien mellom Arendal og Tvedestrand. Om du kjører østover eller vestover i Aust-Agder i dag må du betale 30 kroner. Det er det som er rettferdig, sa Svein Harberg(H).

— Det positive i saken er at det nå kommer planleggingsmidler til denne strekningen, men planleggingsmidlene til denne strekningen burde kommet fra Regjeringen, sa Kjell Ingolf Ropstad(KrF)

Tor Utsogn(Frp) fra Vest-Agder deltok også i debatten. Stortingssalen forøvrig var langt fra fullsatt.

— Jeg synes det er skuffende at så få fulgte denne saken. Det er en viktig prinsipiell sak, som flytter grensene for nytte- og nærhetsprinsippet i svært negativ retning, sier Utsogn til fvn.no.

Både Samferdselsdepartementet og flertallet i Transport- og kommunikasjonskomiteen anbefalte Stortinget å si ja til ny bomstasjon i Lillesand.