TEGNINGER: Slik kan de nye leilighetsbyggene bli seende ut.

BIRKENES: — Jeg har gått mine barnesko der, og har nok flere følelser for dette huset enn mange andre. Jeg har sånn sett ikke noe ønske om å rive det. Men huset passer ikke inn i planen. For meg er det viktig at vi får en helhet i utbyggingen av området. Skal man bevare bygget, vil det stå der som et bygg som er totalt annerledes, og som skiller seg betydelig ut i forhold til de omsøkte planene for utbygging av området.

UTHUS: Uthuset for toalett og dusj ble satt opp i bakkant av hovedhuset og har en utforming som ikke repeterer en spesiell stil, halvt plassert under bakkenivå med jordgulv, ifølge utbygger. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

Det sier Birger Flaa. Sammen med to øvrige arvinger står han og selskapet Tyrving AS bak en plan med ni bygg med 28 leiligheter på Strøget.

Eiendommen «Solhaug» var hans bestefars og oldefars hjem. Det er bygget i 1903 og er ett av tre gjenværende hus fra denne tidsepoken på Birkeland. Onsdag skal planutvalget i Birkenes ta stilling til om man skal oppfordre utbyggerne til å bevare eiendommen.

— Kan ikke pålegge

— Jeg har anbefalt at bygget ikke skal rives. Uthuset er kanskje ikke så viktig, men vi bør beholde hovedhuset. Det er ikke mange slike hus igjen på Birkeland, sier avdelingsingeniør Ivar Aanesland i Birkenes kommune.

Han mener politikerne bør gi rammetillatelse til de ni byggene, dersom det gamle huset bevares. Men huset er ikke regulert til bevaring.

— Dette er ikke et bevaringsverdig objekt. Det foreligger ikke noen plan for bevaring av bygget. Det ligger en del historie i bygget som det for noen er verdt å ta vare på, jeg har forståelse for det. Men vi må innse at ting endrer seg, sier Birger Flaa.

Han sier det vil koste mye å gjøre huset beboelig etter dagens standard. Huset ligger kloss opp til veien, har fukt i grunnmuren og reisverket, og representerer ikke nødvendigvis en bevaringsverdig byggestil. Tak og vinduer er dårlig og primitivt, forklarer Flaa.

PLANEN: Planen inneholder ni bygg med 28 boenheter og lekeplass. De skal føres opp på dette jordet. Parsellen er på 4,7 mål og er avsatt til boligformål. Utbyggere er tre etterkommere av Jakob J. Flaa, som kjøpte huset i 1923 for 8500 kroner. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Man må sette dette i perspektiv. Hva er viktig? Å bevare dette huset, eller å få til et fint boområde? spør utbyggeren.

Historien

Huset «Solhaug» var et av de første husene som ble bygd langs Herefossveien. Birkeland har et ungt sentrum. I perioden 1892-1906 ble det bygget 14 hus langs det som kalles Strøget i dag. Nå er det bare tre hus igjen fra denne perioden som har beholdt sin nær opprinnelige stil.

— Det er så mange som tenker utvikling. Men gjort med klokskap kan det være betydningsfullt at noe står igjen, sier Inger Birkeland Slågedal.

Hun er første vara for SV, og sitter i styret i Birkenes bygdemuseum og Årsskriftnemnda i Birkenes historielag. Slågedal har tatt til orde for at huset må bevares.

— Jeg synes det er så sørgelig at utbyggere ikke er litt spreke og tenker alternativt, tar det som en utfordring og prøver å kombinere, i stedet for å tenke at det står i veien, sier Slågedal.

Trivsel

Birger Flaa på sin side sier han ønsker det beste for området.

— Vi har en lokal interesse i at dette skal bli et bra boområde. Vi vil etablere et fint felt der det skal være trivsel. Birkeland er vår heimbygd.

VED VEIEN: Huset ligger kloss opp til hovedveien gjennom Birkeland. Det har et bruksareal på 50 kvadratmeter i første etasje, 38 kvadratmeter i andre etasje og en kjeller på 57 kvadratmeter. Eiendommen er i dårlig stand, ifølge eierne. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen