KRISTIANSAND: Brannvesenet har for første gang i historien gjennomført et såkalt systemtilsyn på brannsikkerheten på sykehuset. Det vil si at sykehusets interne rutiner, dokumentasjon og prosedyrer er gjennomgått. Tilsynet ble gjennomført i november, og var varslet over to uker i forveien.

Skumle

— Oksygenflasker kan være skumle. De fungerer som en katalysator ved brann, når de eksploderer vil det sette fart i brannen og være en ekstra fare både for de pasientene eller ansatte som er i nærheten, og ikke minst brannmannskapene som skal inn for å slukke brannen, sier Madsen.

Mange steder på sykehuset både i Kristiansand, Flekkefjord og Arendal mellomlagres blant annet oksygenflasker og andre flasker med farlig innhold. Men sykehuset har ikke tilstrekkelig oversikt.

Brann

— Ved en brann må vi ha en slik oversikt på sekundet, før vi går inn i bygget, sier Madsen.

Sykehuset har oversikt over de store lagrene, men rundt på avdelingene og postene står flasker klare til de skal brukes av pasienter. Og oksygenflasker brukes daglig på mange poster på sykehuset.

— Vi skal leie inn konsulenter som skal hjelpe oss å utarbeide dokumentasjon på hvor alt dette er lagret, sier teknisk sjef ved Sørlandet sykehus, Øystein Tharaldsen.

Svakheter

Han er glad for at brannvesenet har gjennomført systemtilsyn. Det gir ham og sykehuset anledning til å avdekke svakheter og rette dem opp.

— Dette er en god tilsynsform, hvor de sjekker om vi har kontroll i eget hus, sier Tharaldsen.

Brannvesenet avdekket også at sykehuset ikke følger opp kritikk som kommer fra brannvesenet under vanlige former for tilsyn. Det fins rutiner og regler for hvordan sykehuset skal gjøre det, men disse følges ikke alltid.

Svarer ikke

— Noen ganger svarer ikke sykehuset på avviksrapportene våre, andre ganger kommer svarene etter tidsfristen, sier Madsen.

Dette lover Tharaldsen også skal innskjerpes.

Sykehuset har frist på seg til 20. januar neste år på å legge fram en plan for hvordan de skal rette opp i de kritikkverdige forholdene. Dersom fristen ikke holdes, varsler brannvesenet pålegg, som kan ende med bøter dersom ikke sykehuset ordner opp.