LILLESAND: — Hvordan startet husfar-karrieren?

— Det var mer eller mindre tilfeldig. En i foreningen foreslo at vi burde få litt mer aktivitet i sjømannsforeningen, kanskje vafler. Jeg tok til meg forslaget og begynte med kaffe. Det begynte med lørdagene, for rundt fem år siden. Nå er jeg her hver dag. To dager i uka har vi vafler.

Flyttet for å være med i kor

— Når begynte du i sjømannsforeningen?

— Må vel ha vært i 1998. Broren min var med i koret Hermanos og sjømannsforeningen. Jeg ble også med i Hermanos og etter hvert i styre og stell. Faktisk flyttet jeg fra Eide til Lillesand for å bli med i koret.

— Hvorfor gjør du dette?

— Jeg synes det er fint å ha noe å gjøre i pensjonisttilværelsen. Greit å ha et daglig og fast ritual. Jeg er glad jeg får lov til å være her.

Spesialoppskrift

— Har hørt at du får en del skryt?

— Ja, tror de er fornøyde. Tidligere i år ble jeg æresmedlem i foreningen. Veldig gøy.

— Vaflene er litt spesielle?

— Ja, jeg piffer dem opp litt slik at de ligner mest mulig på dem du får i sjømannskirkene.

— Hvis du ikke kan komme da?

— Da lager jeg gjerne vaffelrøra dagen før. Jeg gir ikke fra meg oppskriften. Skal jeg være borte i lengre tid får de spise noe annet

Billig kaffe og vafler

— Populært møtested?

— Ja, og det må være Lillesands billigste kafé. For ti kroner kan du drikke så mye kaffe du vil. På vaffeldager tar vi 30 kroner, men det er bare å spise. Hver dag kommer det fra 10 til 20, de fleste pensjonerte sjømenn. Mest populære er lørdag og onsdag. Da steker jeg vafler.

— Får du tid til å gjøre noe annet?

— Jeg er med i Odd Fellow der vi blant annet samler inn penger for å hjelpe barn i nød i fattige land.

— Har du seilt?

— Jeg har 34 måneders fartstid. Reiste ut som 15-åring, i januar 1951. Min far var tømmermann om bord. Båten het Vesthav og jeg var salonggutt. Vasket lugarer og pusset messing.

40 år på Falconbridge

— Hva gjorde du etter sjømannskarrieren?

— Jeg endte opp på Falconbridge. Der var jeg i 40 år. Nesten like lenge bodde jeg i Kristiansand.

— Hva betyr julen for deg?

— Julen betyr så mye. Det er høytid og tid sammen med familie. For meg betyr det også mye å kunne synge julen inn og gå i kirken. Men jeg synes julen begynner så altfor tidlig nå.

— Har du en julematfavoritt?

— Egentlig er det torsk eller lutefisk, men nå har jeg ikke noe særlig valg. Jeg har to barn og tre barnebarn. I år skal jeg til sønnen min og da blir et nok ribbe. Men det er godt det også.