KVINLOG: — Vi fikk melding om at en buss med 60 elever og en lærer veltet ved Kvinlog. Ingen ble alvorlig skadet, men det var en dramatisk melding, sier operasjonsleder Gunn Lieng i Agder politidistrikt.

Politiet ble varslet om utforkjøringen, som skjedde på riksvei 42, klokken 12.15. Totalt var det 61 elever fra 8. klasse ved Grødem skole i Randaberg, samt fire lærere og bussjåføren, om bord i bussen.

Møtte trailer

De var på vei hjemover til Rogaland etter å ha vært på leirskole på Knaben siden tirsdag.

- Vi møtte en trailer, og det var veldig glatt på stedet. Bussjåføren holdt seg godt til siden, men fikk skrens ned en skråning på om lag én meter. Bussen la seg rett over på siden, men heldigvis var det ingen steiner der, forteller lærer Kirsten Kolnes til fvn.no.

Fire elever ble brakt til legevakten i Kvinesdal med en privatbil etter hendelsen. De skal ha pådratt seg mindre kuttskader.

— De fikk små, overflatiske kutt. Det skjedde da vi knuste en rute på bussen for å få elevene ut, sier Kolnes.

- Ikke hysteri

Klokken 13, en time etter utforkjøringen, var elevene og lærerne på vei til hotellet på Utsikten i Kvinesdal etter å ha blitt hentet av en ny buss. Derifra blir de hentet av en ny buss for å komme seg hjem til Randaberg.

Elevene skal være preget av det som har skjedd, men skal ifølge lærer Kolnes ha oppført seg eksemplarisk.

- Noen var i sjokk, og noen reagerte nok mer enn andre. Men det var ikke hysteri eller hyling. Nå er vi bare glade for at det gikk så godt som det gjorde, forteller hun, og medgir at situasjonen opplevdes meget dramatisk.

— Vi visste ikke hvordan det gikk med elevene, og måtte plukke dem ut fra bussen. Vi har under hele turen stresset bruken av setebelte i bussen. Samtlige satt fastbundet i belte, og nå sitter jeg og kjenner at..., sier Kolnes, før hun tar til tårene.

— Det er ganske følelsesmessig dette. Jeg kjenner det nå, fortsetter hun.

Hadde vinterdekk

Ifølge politiet var det glatt på stedet. Bussen, som tilhører Sverre Haga bussreiser, hadde vinterdekk, men ikke piggdekk på snøføret. Bussen hadde også en tilhenger på slep.

Daglig leder Sverre Haga fikk beskjed om utforkjøringen da han selv kjørte buss i Sirdal.

— Det har gått veldig bra. Det skal ikke være noen personskade. Uhellet skjedde da bussen skulle passere en lastebil. Bussen sto stille på den smale veien. Det kan virke som om veien har gitt etter og sklidd utfor veien. Bussen ble liggende på høyre side, forteller Sverre Haga til Aftenbladet.no.

Sendte Sea King

Døra i bussen kunne ikke åpnes, og alle om bord måtte klatre ut gjennom vinduene.

— Det var en erfaren sjåfør som kjørte. Han har kjørt buss i 20 år og bussen var skodd for vinterføre, sier Haga.

Da den dramatiske meldingen kom inn, sendte Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) et Sea King-helikopter mot stedet. Men det ble kalt tilbake da det viste seg å være små personskader.

— Helikopteret returnerte like før det kom fram til stedet, sier redningsleder Jan Lillebø ved HRS til fvn.no.