Barken på treet ble regelrett skrelt av da lynet slo ned. Foto: Tormod Flem Vegge
LAGDE HULL I BAKKEN: Lynet gravde seg gjennom plenen ved huset på Nodeland og ga en røykende mann støt. Den gule fiberkabelen på bildet ble ødelagt. Foto: Tormod Flem Vegge

SONGDALEN: — Jeg hørte et sinnsykt smell.

Det sier Fredrik Blankenberg (20), som forteller historien om hvordan morens samboer torsdag ble slått i bakken av lynet. Mannen, som bor i et hus på Nodelandsheia i Songdalen, ønsker ikke å stå fram med sin historie i Fædrelandsvennen.

Blankenberg var imidlertid til stede i huset da naturkreftene glimtet til torsdag morgen. Han lå og halvsov under tordenværet.

Røykte på verandaen

Da det smalt, sto morens samboer på verandaen og røykte. Lynet slo ned i et tre like ved. Det flerret av barken på treet, gravde ei grøft bort til verandaen og slo opp der mannen sto, ifølge Blankenberg, som tror at lynet fulgte røttene til treet.

— Han har fortalt at et trykk og en sinnssyk varme slo ham i bakken, forteller 20-åringen. Mannen skal ha vært nummen i kroppen etter lynnedslaget, og fikk trolig støt da lynet gravde seg bort til ham.

— Han kom inn på rommet mitt etter smellet: "Jeg er truffet av lynet, du må hjelpe meg", sa han. Håret var bustete, og det så ut som om han fått seg et godt støt, forteller Blankenberg.

Lynnedslaget sørget også for at en del bilder falt ned fra veggene og knuste.

Kjørt til legevakten

De to tilkalte først brannvesenet, for å forsikre seg om at det ikke var fare for brann etter lynnedslaget. Deretter kjørte Blankenberg morens samboer til legevakten. Mannen ble innlagt på sykehuset for observasjon, og ble først utskrevet fredag formiddag.

— Formen hans er fin, påpeker Blankenberg, som fredag ventet på at bistand fra forsikringsselskapet som skal taksere skadene etter lynnedslaget.

Lynet ødela blant annet en fiberkabel inn til huset, noe som har medført at internett og tv-kanaler er borte.

Jordsprut

Det er synlige skader på treet som lynet slo ned i, og det er tydelig at lynet har gravd seg bortover plenen og inn under verandaen. Jordspruten har sprayet rekkverket med søle.

— Har du blitt skremt av denne hendelsen?

— Nei, jeg har ikke det.

— Tror du kjæresten til moren din kommer til å ta seg en røyk på verandaen i tordenvær heretter?

— Det vet jeg ikke, smiler Fredrik Blankenberg, som har vært hjemme på perm fra militæret denne uka. Han er stasjonert i Bardufoss i Troms, og får nå en god historie å fortelle til kollegaene sine i militærleiren.

- Kan gi rytmeforstyrrelse

Martin Hauge er fagutviklingssykepleier ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Han forteller at det følges faste prosedyrer når det kommer pasienter som har fått strøm gjennom seg. Elektrikere er mest utsatt for slike ulykker.

— Hjertet er styrt av elektriske impulser. Disse impulsene kan bli forstyrret. Pasienten skal minimum ligge 12 timer til observasjon etter en slik ulykke. Deretter vurderes videre behandling, sier sykepleieren.

— Kan hjertet stoppe ved slike støt?

— Det er sjeldent at hjertet stopper. Hvis rytmen er forstyrret, kan vi gi pasienten medikamentell behandling eller gi pasienten strømsjokk for å stabilisere hjerterytmen, sier Hauge.