KRISTIANSAND: På Amfi Vågsbygd selger Ester Skreos (73) og venninnen Torhild Vatne (68) lodd for Sound of Happiness.

— Alle ønsker jo å leve lenge, så får vi stole på at myndighetene klarer å legge til rette for oss, sier Skreos til Fædrelandsvennen.

— Vil det være viktig for deg å bo hjemme så lenge du kan?

— Jeg synes vi må ha muligheten til å kunne velge om vi vil være hjemme eller på en institusjon. Vi må kunne velge hvordan vi vil ha det i livet, både som ung og gammel.

Må tenke nytt

Over til helse- og sosialdirektør i Kristiansand, Lars Dahlen. Hans sektor er midt oppe i en stor omorganisering. Den betydelige økningen av eldre i årene framover, tvinger fram nye løsninger.

— Vi må mobilisere folk selv på en annen måte, sier Dahlen til Fædrelandsvennen.

Han er klar på at framtidens eldre må kunne klare seg selv lengst mulig før de må på sykehjem.

— Folk flest ønsker å bo hjemme så lenge som mulig. Da må vi tilrettelegge for at de faktisk kan klare å bo hjemme. Ved hjelp av forebyggende tiltak, rehabiliteringsopplegg og tekniske hjelpemidler, sier Dahlen.

Mer fokus på forebygging

Som Fædrelandsvennen skrev torsdag, anslår Sørlandet sykehus at de må rustes for å behandle 68000 pasienter over 65 år i 2030. En stor økning i antall skrøpelige eldre er ventet allerede fra 2020. Helse- og sosialdirektøren mener det er et tankekors at man her i landet har satt innsatsen inn på å bygge ut knalldyre heldøgnstilbud.

— Ser du til Danmark har de omtrent halvparten så mange døgnplasser i forhold til folketallet. I vår velferdsmodell har vi hatt så mye fokus på det siste løpet i livet, sier Dahlen.

Bort fra dyre sykehjem

Eldrebølgen, økonomiske nedgangstider og svak rekruttering til helseyrkene, gjør at Kristiansand kommune nå vil legge mer vekt på systematisk forebygging for å dempe tilfellene av sykdom blant eldre.

Skal Kristiansand fortsette å bygge ut døgnplasser på sykehjem i samme tempo som til nå, vil de i 2050 ha fordoblet antall plasser. Rundt 800 nye plasser vil koste 640 millioner kroner. Og for å betjene disse, vil det kreves 1500 nye årsverk.

— Vi jobber nå for at en slik utbygging ikke skal være nødvendig. Vi må vri innsatsen slik at vi møter folk der de bor. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Lars Dahlen.

— Må pårørende forberede seg å pleie sine eldre i større grad enn i dag?

— Nei, det tror jeg ikke. Når vi kommer til det stadiet der vi ikke klarer oss selv, skal vi være trygge på at det også finnes et tilbud om døgnplass på et sykehjem.

- Ansvar for eget liv og helse

Men det er et spørsmål om det offentlige kan klare å ta all omsorgen framover.

— Vi må forsøke å dempe forventningene om at alle ting skal løses gjennom offentlige instanser, sier Dahlen.

Han retter også et spark mot politikerne.

— Politikerne må ikke snakke hele tiden om hva de skal løse på relativt marginale områder. De skaper en forventning om at alle andre skal komme å ta vare på oss. Vi har også et ansvar for eget liv og helse, sier Dahlen.

Torhild Vatne (68) mener at både eldre selv – og pårørende – kan ha for store forventninger til hjelpeapparatet.

— Jeg tror det må en holdningsendring til. Vi blir mer og mer egoistiske. For eksempel vil alle på ferie når det er ferie. Da er det ingen pårørende igjen til å være der for deres eldre. Det offentlige kan ikke klare alt, sier hun, og legger til med et smil:

— Forresten synes jeg det er vanskelig å tenke på at jeg skal bli gammel selv. Jeg føler meg ennå som en 17-18-åring.