ARENDAL/KRISTIANSAND: — Vi sier ikke at hummeren blir solgt svart. Vi bare konstaterer at en stor del går utenom de offisielle kanalene, sier hummerforsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstiuttet i Flødevigen i Arendal.

I år er fiskemottakene pålagt å merke alle hummerne de får inn fra yrkesfiskerne som et ledd i regjeringens kamp mot svart omsetning.

Vil bygge bestanden

— Det er et mål å bygge opp hummerbestanden langs norskekysten, og den nye merkeordningen skal bidra til en bedre oversikt over den totale fangsten av hummer, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen i en melding om årets hummerfiske.

Hun mener merkeordningen vil føre til at det er enklere for forbrukerne å spore når og hvor hummeren er fanget, samt at det vil effektivisere kontrollarbeidet.

— Konsumentene skal være sikre på at norsk hummer de kjøper, er lovlig fanget, sier Berg-Hansen.

Svakheter

Både fiskere, mottakere og forskere mener imidlertid det er flere svakheter i systemet:

Yrkesfiskerne er ikke pålagt å merke hummerne selv. Dermed kan de underslå hummeren før den leveres.

Det er ikke pålagt å merke utenlandsk hummer, slik at forbrukerne uansett vil få en del umerket hummer i gryta si.

Fritidsfiskerne, som står for 65-70 prosent av fangsten, har verken rapporterings- eller registreringsplikt.

Havforskningsinstituttet gjennomførte i 2008 en studie av hummerfisket på Sørlandet for å beregne hvor mye som fanges totalt sett. Deres funn viser at den faktiske fangsten er 14 ganger høyere enn det som blir rapportert.

Vil vite mer

— Underrapporteringen skyldes dels at fritidsfiskere, som står for størstedelen av hummerfangsten, ikke er pålagt å rapportere om hummerfangst, og dels at yrkesfiskerne bare rapporterer inn en fjerdedel av hummerfangsten. På grunnlag av disse funnene mener vi det bør innføres et registreringssystem for både yrkesfiskere og fritidsfiskere, mener Ring Kleiven.

De fikk gjennomslag for deler av dette gjennom årets nye rapporteringssystem – et godt steg på veien, mener forskeren. Han legger likevel ikke skjul på at de skulle hatt flere data å forholde seg til. Både laksefiske og jakt er fritidsaktiviteter på linje med hobbyfiske etter hummer. Ved de to førstnevnte må man kjøpe kort og rapportere fangsten.

— Hvis vi hadde hatt noe slikt for hummer, så hadde det gitt oss mye mer kunnskap som vi kan bruke i forvaltningen. Da kunne vi sett om tiltakene vi setter inn, som fredning av rognhummer og reservater, hadde effekt, sier Ring Kleiven.

Frivillig ordning

En bonus kunne vært flere våpen i kampen mot det svarte salget.

Siden det ikke finnes lovpålagte ordninger, har forskeren innledet frivillig samarbeid med rundt 200 hummerfiskere som leverer fangstdagbok, 60–70 av dem befinner seg i Vest-Agder.

— De gir oss veldig gode rapporter, sier Ring Kleiven. Blant resultatene fra de frivillige kunne forskeren i fjor slå fast at det i gjennomsnitt var en hummer per tiende teine hvert døgn.

— Bestanden har hatt kraftig nedgang, men 2011 var omtrent som året før, sier forskeren. Indikasjoner tyder på at den er omtrent lik i år.

– Ikke svart økonomi

Lokale fiskere hevder de fleste uregistrerte hummerne havner på private fester og ikke som en del av en svart økonomi.

— Det er alltid noen som selger svart, men jeg opplever det ikke som noe stort problem her, sier daglig leder av Fiskelaget Reinhartsen, Reidar Fredriksen. Han mener det meste av den uregistrerte hummeren går til private hummerkalas.

— Det er lovlig. Ja, så gir kanskje mange en hummer eller to til naboen som en vennetjeneste, sier Fredriksen.

Som et løst anslag tror han rundt 20 prosent omsettes svart. Fredriksen tror den nye merkingsordningen kan hjelpe noe, men påpeker at manglende merking av utenlandsk hummer vil være med på å vanne ut systemet. Da folk uansett blir vant til å ha umerket hummer på bordet.

Tror ikke på merking

Fisker Birger Kristoffersen tror merkingen har lite for seg.

— Det vil ikke hjelpe stort. Når folk skal kjøpe hummer, så ser de prisen – ikke om den har merke på seg, sier Kristoffersen på telefon fra sjøen. Han er i ferd med å kaste ut tegner på hummerfiskets første dag. Han har liten sans for alle rapporteringssystemene, men mer tro på fredningsområder som kan bygge opp bestanden.

Hans kollega Gustav Jakobsen, mener heller ikke at systemet trengs.

— Jeg vet ikke hvor mye det har for seg. Jeg tror de fleste uregistrerte hummerne går til private hummerfester, og noen få til naboer og kjente, mener Jakobsen.

Og de som ikke har naboer og kjente med teiner og båt, får gå til utsalget og kjøpe. Der vil hummeren i år sannsynligvis koste fra 490 til 690 kroner kiloen.