Hva mener du om saken? Skriv din mening nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: Det er ikke ofte ordføreren sender kopi til pressen av personlige eposter han sender rundt. Men tirsdag ettermiddag gjorde han det. Dråpen som fikk begeret til å flyte over var svarene Solum ga på nettmøte i fvn.no tirsdag formiddag.

— Nå har Espen Solum og Huseiernes Landsforbund vært ”overalt” for å fortelle om hvor gal denne omleggingen av eiendomsskatt er. Kritikk mot skatten er helt greit, motstand mot skatten også. Men jeg synes vi må kunne forlange en viss redelighet i debatten og en viss respekt for faktum og sannhet, sier ordføreren til fvn.no.

Solum på nettmøte: - Overflødig skatt som rammer blindt

Ordføreren mener Solum sprer ubegrunnet frykt når han sprer rundt seg med det ordføreren kaller ”usannheter og desinformasjon”. Spesielt reagerer ordføreren på Solums påstander om ytterligere skatteøkninger.

— Eiendomsskatten ligger fast i ti år fra 2012 for alle. Betaler du 5.000 kroner i 2012, betaler du 5.000 også i 2021. Det sikret vi i bystyret ved å kreve inn etter maksimalsatsen på syv promille. Dermed er det ikke rom for ytterligere økning. Dessuten sier loven at takstgrunnlaget ikke kan økes på ti år. Jeg skjønner ikke hvorfor Solum skal hoppe over loven og spre frykt om dette, når det ikke er grunn for det, sier Sørensen.

Les hele eposten her!

— Og husk, når skatten ligger fast i ti år, går den i realiteten ned. Skattebyrden reduseres år for år, reelt. Sånn er det. Det var det vi i Høyre gikk til valg på at vi skulle få til. Og det har vi fått til, sier Sørensen, og referer Høyres valgprogram:

”Høyre vil arbeide for at den reelle skattebelastningen for den enkelte boligeier ikke må øke”.

Matematikkens lover

- Men Solum har rett i at dere øker skatten først?

— Skatten øker 20 prosent i snitt, gjennom en omtaksering som gjøres for å rette opp åpenbare skjevheter i takstene. Jeg og Høyre skulle gjerne kvittet oss med eiendomsskatten, men vi greier ikke det på kommuneplan. Den må fjernes nasjonalt, gjennom et nytt inntektsregime for kommunene, sier Sørensen, som også er oppgitt over Espen Solums påstander om at skattetrykket ”typisk” øker med mellom 50 og 100 prosent.

— Jeg skjønner ikke hvordan kan si det når han inderlig godt ved at samlet skatt for kommunen øker 20 prosent. Det betyr at hvis noen får 100 prosent økning, vil andre få lavere skatt. Matematikkens lover gjelder selv i eiendomsskattens verden. Solum kan ikke hoppe over det, sier Sørensen.

- Mener du Solum bør rette opp eller beklage?

— Nei, han må jo ytre seg som han vil. Men jeg synes han har sagt nok villedende nå. Derfor synes han kan roe seg ned. Jeg hadde ventet mer seriøsitet fra en organisasjon som Huseiernes Landsforbund, sier ordfører Per Sigurd Sørensen.

- Feigt av Sørensen

Espen Solum tar ordførerens kritikk med stor ro.

— Han er litt feig. Han har ikke våget å møte meg til en eneste debatt om denne saken, men nå sender han eposter. Det er bare tull at eiendomskatten vil gå ned fra 2012. Alle nybygg skal for eksempel inn i skattegrunnlaget – uten at andres skatt reduseres. De sier tak på 265 millioner, men med nybygg vil skatten fort bli 350 millioner om et par år. Det er økt skatt, sier Solum.

Solum kaller ordføreren frekk som trekker fram en formulering i partiprogrammet.

— Han har ikke gjort en eneste ting for å få ned eiendomsskatten. Og han hopper elegant unna at han skriftlig dagen før valget sa seg enig med Huseiernes Landsforbund og lovet å kjempe for lavere skatt, sier Solum, som ikke har noen planer om å gå forsiktigere fram.

Hva mener du om saken? Si din mening: