KRISTIANSAND: Da brøytebilsjåfør Knut Bye torsdag morgen var ute for å gjøre jobben sin møtte han en stor hindring i form av tre busser uten kjetting på hjula i bunnen av Langeneskleiva i Søgne.

– Da jeg kom dit var det helt stopp. Tre busser uten kjetting på hjula sperret veien og skapte fullstendig kaos på stedet, sier han

KJETTING: Her er man i gang med å legge kjettinger på hjula. I mellomtiden ble køen bak bare større. FOTO: Knut Bye Foto: Knut Bye

— Virket som de ikke hadde peiling

Ifølge ham hadde ikke bussene forsøkt å komme opp bakken en gang.

– Ikke kunne de legge på kjetting heller. På den fremste bussen så tror jeg de holdt på i en time før de fikk det til, og med de så mener jeg at de samarbeidet. Det virket ikke som om noen av de hadde peiling.

Men de tre bussene foran Bye var ikke de eneste på stedet uten kjetting. Også bak ham var det en buss som ikke var forberedt på det glatte føret.

– Jeg spurte sjåføren om han hadde kjettinger på og han bare ristet uforstående på hodet. Han var ikke sikker på om han hadde kjettinger med seg i det hele tatt.

Måtte legge kjettingene på selv

Etter hvert kom politiet til stedet. Ifølge Bye karakteriserte de situasjonen som galskap.

– Det endte med at politiet spurte om jeg kunne hjelpe bussjåføren bak meg med å få kjettingene på plass. Så da gikk jeg ut og fikk de på plass. Det tar jo ikke lang tid dersom man vet hvordan man gjør det.

Han har ikke noe problem med å hjelpe folk som trenger det, men mener at kjettingene burde vært lagt på før man i det hele tatt dro ut fra stasjonen.

– De vet at de skal opp denne bakken og alle var jo klar over at det kom til å være glatt langs veien.

FOTO: Knut Bye

Etterlyser opplæring

Selv hadde han kjettinger på fire av hjulene på brøytebilen. Han etterlyser nå at Nettbuss Sør gir sine ansatte den nødvendige opplæring slik at alle sjåfører vet hvordan man skal legge kjettinger på hjula.

– Selv om bussene er nye og dekka gode så må store biler ha på kjetting når føret er som det var i dag. Noe annet er livsfarlig og jeg ville ikke likt å være passasjer på en av disse bussene.

Regionsjef i Nettbuss Sør, Oddvar Abrahamsen, sier at de aller fleste bussene som forlot stasjonen på morgenkvisten hadde kjettinger på plass.

— Vi bestemte oss for at det var kjettingføre i dag og forsøkte å få det på plass på alle bussene, men noen av bussene som kjørte ut aller tidligst slapp av gårde uten og måtte legge på kjettinger underveis, opplyser regionsjefen.

Vil ta tak

Han sier at alle bussjåfører skal kunne legge kjetting på hjula og er derfor overrasket over at dette skapte så mye problemer i Langeneskleiva.

— Vi har ikke rukket å ha noe kjettingkurs i Nettbuss Sør enda, men sjåførene hadde flere kurs i gamle Bussen A/S og det er jo de samme sjåførene som kjører fremdeles.

Uansett vil han nå sørge for at sjåførene får en oppfriskning i hvordan det gjøres.

— Ut fra dette ser vi jo at det kan være nødvendig med nye kurs. Jeg vil allerede i morgen gå ut med en forespørsel til sjåførene om det er noen som føler seg usikre på hvordan man setter på kjettinger og sørge for at de som i tilfelle gjør det får den nødvendige kunnskapen, sier Abrahamsen.

- Hyggelig

Han vil også se på beredskapen inne på anlegget slik at man skal ha kapasitet til å legge kjettinger på alle bussene før de forlater stasjonen uansett hvor tidlig det er.

— Det er ting vi må ta en gjennomgang på, fastslår han og føyer til: - Men det var jo hyggelig av brøytebilsjåføren å gi en hjelpende hånd.