MANDAL: – Det er viktig at vi politikere gir administrasjonen tid til å gjøre ferdig planer vi vedtar før vi gir dem enda mer å gjøre, sier gruppeleder for Høyre i Mandal bystyre, Sven Seljom.

Det er vedtatt en lang rekke planer i Mandal kommune de siste årene, som enten er laget, er påbegynt eller i de fleste tilfeller ikke er kommet lenger enn i vedtaks form.

Planer i bøtter og spann

Dette er noen av planene:

Kommunedelplan for Mandalselva, kommunedelplan for energi og klima, kommunedelplan for idrett og friluftsliv, beredskapsplan, informasjons— og kommunikasjonsplan, kompetanseplan, ikt-plan, folkehelseplan, barnehagebehovsplan, skolebruksplan, plan for skolegårder og lekeplasser, eldreplan, rehabiliteringsplan, plan for sykkelveinett, plan for skogsveier, plan for avløp, plan for vann, levekårsplan, landbruksplan, plan for psykisk helsevern, ruspolitiske handlingsplan, plan for oppvekst og utvikling, strategisk næringsplan for Lindesnesregionen og kriminalforebyggende plan.

I tillegg skal det lages 14 ulike omreguleringsplaner.

Ingen av alle disse planene er ferdige, de fleste ikke påbegynt. For flere av dem skal det leies inn konsulenter for å få dem gjort. For eksempel er det beregnet at å leie inn konsulenter for å lage en informasjons- og kommunikasjonsplan vil koste 115.000 kroner.

Kanskje skrote?

– Jeg aner ikke hvor i løypa alle disse planene er. Kanskje bør vi nå skrote de fleste, spør Seljom.

Han innser at de mange vedtak som lempes over fra lokalpolitikerne til kommuneadministrasjonen kan føre til at tillit og respekt for hverandres roller svekkes.

Han trekker fram et nylig eksempel. Lederen av teknisk drift uttalte i et møte i planutvalget at det var "galematias" å sette ned fartsgrensen i Søren Jaabæksvei. Uttalelsen går på tvers et vedtak i utvalget for et år tilbake om å søke veivesenet om å senke farten her. Lederen hadde på egenhånd droppet å ta vedtaket videre.

– Da har jo administrasjonen liten respekt for de vedtak som gjøres, sier Seljom.

Smidigere

Han mener at både administrasjonen og politikerne har et ansvar for å få til et smidigere arbeid til beste for Mandal.

– Planer som er laget og prosesser som er vedtatt må ha en eier i form av en bestemt saksbehandler. Da blir det lettere å følge dem opp og ha oversikt over hvor i løypa disse sakene er, sier Seljom.

Han mener at den kommende kommuneplanen er for ambisiøs i sitt omfang. – Kanskje er det klokeste å rydde i de planene vi har og heller starte med blanke ark. Ellers risikerer vi at vi får nye planer oppå de gamle, sier han.

Glad for selvkritikk

Rådmann Knut Sæther er glad for at Sven Seljom tar selvkritikk for mengden med planer og utredninger som man forventer at kommuneadministrasjonen skal behandle.

– Dette er jo likevel lokalpolitikernes rett og plikt å kreve. Jeg skal jeg innrømme at vi ikke er flinke nok til å informere om at vi ikke alltid har den kapasiteten og ressursene som kreves for å få jobben ordentlig gjort. Det kan bli for mye kvantitet fremfor kvalitet, sier Sæther.

Han sier at i den økonomiske situasjonen kommunen er i, er det svært viktig at administrasjonen får ro til å jobbe med dette feltet ut over høsten. – Slik sett setter jeg stor pris på den utstrakte hånden fra Seljom, sier rådmannen.