Kåre Gunnar Fløystad (Sp). FOTO: Senterpartiet Foto: Senterpartiet

ARENDAL: Jeg kommer til å følge folkeviljen, selv om det skulle bli et ja i Aust-Agder, men jeg vil oppfordre innbyggerne til å stemme nei til fylkessammenslåing, sier Kåre Gunnar Fløystad.Aust-Agder Senterparti vedtok denne helgen et krav om folkeavstemning dersom det skulle bli aktuelt med ett Agder.

– Senterpartiet har alltid vært tydelige på at sammenslåinger av kommuner og fylker skal ha basis i frivillighet, og med våre demokratiske tradisjoner mener vi det er viktig at folket blir spurt og deres mening hørt, sier Fløystad, som til nå har fått 2786 medlemmer i sin Facebook-gruppe mot fylkessammenslåing.

Facebookgruppen for fylkessammenslåing er startet av Aslak Skripeland i Aust-Agder Venstre, og har 3399 medlemmer. Den kan bivånes her.

— Vil ramme små lokalsamfunn

Jeg mener helt klart at vi ikke bør slå sammen fylkene. Jeg tror det vil bidra til sterkere sentralisering i regionen, større avstand til det folkevalgte nivå, på sikt dårligere representasjon på Stortinget og vil tvinge frem en rekke kommunesammenslåinger.

- Hva ville vært forskjellen for vanlige folk?

— Enhver kommunesammenslåing betyr jo sentralisering mot ett sentrum. Dermed vil skoler i utkanten og butikker bli lagt ned. Fløystad peker på de store, dominerende regionssentrene i Bergen og Stavanger som skrekkens eksempler.

— Dette tror jeg vil skje her også. Jeg frykter spesielt for den østre delen av Aust-Agder, rundt Risør, Åmli og Vegårshei.

Ser ikke poenget

Fløystad sier han ikke ser noen gevinst for regionen med en sammenslåing.

— Hva er det vi ikke kan oppnå som vi ikke kan oppnå i dag. Hvorfor står fylkesordførerne svakere nå, enn om de bare hadde vært én person? Dernest tviler jeg på regionen vil bli sterkere med færre stortingsrepresentanter, sier han.

Han tror også det er mange som ser på Kristiansand som den selvsagte hovedbyen i et sammenslått Agder.

  • Da vil byen bli Kristiansand, og det tror jeg kanskje ikke alle er klar for.

- Du tror ikke skepsisen kan ligge i en emosjonell og kulturell skepsis mellom de to "folkeslagene" i aust og vest?

— Njaei. Jeg tror det er litt oppskrytt. Vi samarbeider jo med Vest-Agder på en rekke områder. Hadde det vært noe i ryktene om motvilje på emosjonelt grunnlag, ville vi vel ikke ha hatt et slikt samarbeid? sier han.

I en uformell spørreundersøkelse på nett avholdt av Arendals Tidende, svarer 60 prosent at de er imot sammenslåing.

DISKUTÉR: Er Aust og Vest klare for å bli ett?