AGDER: Den spesielle saken ble oppdaget da Økokrim varslet Agder-politiet om det ble overført store pengebeløp til utlandet fra sørlendingens konto.

— Saken viste seg å være et typisk eksempel på en såkalt nigeriasvindel, sier leder ved økonomiavsnittet i Agder-politiet, John Repstad.

I dette tilfellet skulle mannen motta en stor mengde diamanter verdt titalls millioner dollar.

— Han ble fortalt at diamantene ble oppbevart i et sikkerhetshus og at han måtte betale et gebyr for å få dem ut. Deretter begynte ballen å rulle, med nye avgifter, gebyrer og advokathonorarer, sier Repstad.

Ville hjelpe bekjent

Tilbudet fikk mannen, som er i 50-årene, fra en person han ble kjent med på en tidligere utenlandsreise.

- Han hadde tillit til denne personen og ønsket å hjelpe, sier Repstad.

Mannen fra Vest-Agder fikk etter hvert beskjed om at diamantene var på vei til Spania.

DIAMANTER: Mannen i 50-årene fikk tilsendt bilder fra svindlerne. bildene har Agder-politiet oversendt politiet i Spania, hvor straffesaken mot svindlerbanden er nært forestående. Foto: Politiet

— Da fikk han beskjed om at det påløp nye kostnader for å få diamantene inn i landet. Hvis han ikke fulgte opp ville han miste alle pengene han allerede hadde betalt, sier Repstad.

Vil legge saken bak seg

Sørlendingen betalte de første summene i mars 2009. Da politiet ble kjent med saken i mars 2010 hadde mannen overført totalt 14,7 millioner kroner.

Den svindlede mannen ønsker ikke å snakke med Fædrelandsvennen, men er kjent med at saken nå blir omtalt.

- Han er svært preget av saken. Han skylder mye penger og innser at han ikke kan betale disse tilbake. Nå ønsker han bare å legge saken bak seg, sier Repstad.

- Hvor fikk han pengene fra?

— Han har solgt huset sitt og lånt store pengesummer av en bekjent som hadde en del penger, sier Repstad.

Skylder kamerat millionbeløp

Kameraten har i avhør opplyst at han var kjent med hva pengene skulle brukes til.

— Han har fortalt at han oppfattet tilbudet som troverdig og sa seg villig til å låne ut pengene. Totalt dreier det seg nok om åtte-ti millioner, sier Repstad.

Vest-egden fikk aldri se noen av diamantene med selvsyn, men har fått tilsendt bilder av dem. På et tidspunkt var han også i Spania, hvor han ble vist en koffert full av penger han skulle få.

— Dette er personer som inngir en utrolig tillit. De snakker og oppfører seg på en måte som gjør at mange stoler på dem, sier Repstad.

18 pågrepet i Spania

I oktober i fjor ble 18 personer pågrepet i Madrid. I en fotokonfrontasjon kjente sørlendingen igjen noen av disse som personene han var i kontakt med. Han har også bidratt i saken ved å reise til Spania og gjennomføre et rettslig avhør.

- Denne gruppen har bedratt en rekke mennesker for minst 120 millioner kroner. Spansk politi har tatt beslag i 110 bankkontier, men alle er mer eller mindre tomme. Pengene som overføres til disse kontoene blir umiddelbart sendt videre, ofte til kontoer i Afrika, sier Repstad.

Blant de svindlede er flere amerikanere og briter. Sørlendingen er den eneste nordmannen.

Bankansatt tatt

Personene som ble pågrepet i Madrid er spanske, tyske og nigerianske statsborgere. De skal alle være en del av den nigerianske mafiaen, som ifølge Repstad har sitt hovedsete i Spania.

— En av de som er pågrepet er ansatt i Deutsche Bank i Madrid. Spansk politi håper derfor at de kan gå etter banken og forhåpentlig få noen av pengene tilbake, sier Repstad.

Ferdig etterforsket

Denne personen var også sørlendingen i personlig kontakt med under sitt besøk i Madrid.

- Han møtte denne personen inne i banklokalene. Det bidro selvfølgelig til at opplegget ble oppfattet som troverdig, sier Repstad.

Saken er ifølge spansk politi ferdig etterforsket og sendt over til domstolen for behandling.

— Vi har sendt over alt vi sitter på av dokumentasjon til spansk politi, sier Repstad.