OPPSKRIFT PÅ SEIER: Kremet aspargessuppe til forrett, røkt laks med sprø grønnsaker og pepperrotkrem til hovedrett. Dette imponerte dommerne aller mest. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
LITT NERVØSE: Maria Hærås Gundersen (f.v.), Sara Grini Nielsen og Miranda Selmani følger spent med mens dommer Rune Kårbø smaker på maten. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
BESTE BORDEKKING: Ole Krestian Kristiansen (t.v.) og Mats Eklund hadde dekket bordet aller penest, mente dommerne. Skryt for maten fikk de også. Guttene synes det var lettere enn forventet å få maten til å se pen ut. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
SMAKEBITER: Lene Nævisdal, stolt lærer i mat og helse, smaker på alle rettene før karakterer skal settes. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
AMERIKANSK: Et av to bord som hadde USA som tema, serverte oreokake, hamburger og cola. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
MYLDRET: Mange niendeklasser, noen med kostymer, viste fram sine kokkekunster på Møvik skole. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
SNART AVGJORT: Dommer Gunn Byholt både smaker og noterer. Sara Grini Nielsen og Miranda Selmani svarer på det dommerne måtte lure på. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
FRA HAGEN. Vinnerlaksen ligger på en seng av asparges plukket i egen hage. Det må kunne kalles kortreist mat. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

KRISTIANSAND: Det er jo kokk jeg vil bli, svarer Christoffer Bø, idet han mottar den gjeveste prisen sammen med Maritn Opsal og Oskar Langevei Mæland.

Det er kokkekamp på Møvik skole. Et tjuetalls bord er dekket med grenseløs kreativitet. Rune Kårbø fra Bakgården bar og restaurant og Gunn Byholt fra Kristiansand kommune vandrer fra bord til bord med blokk og pokerfjes. Vinnerteamet skiller seg raskt ut.

Kommende kokk

— Det lyser kokk av Christoffer, og jeg hører han har fått seg sommerjobb på Bølgen og Moi. Jeg er sikker på at han får en lysende framtid, sier Kårbø, som selv har vært i restaurantbransjen siden 70-tallet.

— Christoffer, hvordan er det å høre at "det lyser kokk av deg"?

— Veldig gøy, jeg blir jo litt stolt. Jeg har en drøm om å bli kokk, men tror nok det er en tøff bransje med mye jobbing.

Lokal mat

Med aspargessuppe laget på hjemmedyrket asparges, og fisk dratt i land av en bekjent, tenkte guttegruppa kortreist.

— De skiller seg ut med lokal mat som tema. Maten er veldig kreativ, og de har lagt ned mye innsats, skryter Kårbø.

Med et budsjett på 150 kroner, serverer gruppene to retter hver. Gavekort utdeles til de tre beste gruppene. "Mest kreativ" og "best borddekking" blir også belønnet. Kårbø snakker om et generelt høyt nivå blant de unge på Møvik skole.

— De har virkelig skjønt sammenhengen mellom mat og opplevelse. Det er nesten slik at kokkeskolen skulle tatt seg en tur hit, skryter han.