KRISTIANSAND: — Jeg kan love deg at jeg er mye mer handy enn Jesper, sier KIF-jenta med et glis når vi treffer henne i Hilds vei 5 på Gimlekollen.

Om et par ukers tid flytter hun inn i huset sammen med samboeren, Start-spilleren Jesper Mathisen. Allerede i helga kan hun sikre seg tre nye medaljer i en premiesamling som har vokst imponerende fort siden fjorårets gjennombrudd. Mjåland senket i fjor sine personlige rekorder et tosifret antall ganger, og forbedret bestetiden på 800 meter med åtte sekunder i løpet av noen få måneder. I år har hun fortsatt fremgangen, noe hun beviste med å løpe inn til kretsrekord på både 100 (12,01 sekunder) og 200 meter (24,42) sist helg.

— At det har gått så bra i sprint i det siste, gjør at jeg nesten er fristet til å bytte om på satsingen. Men jeg kommer nok til å holde meg til 400 og 800 meter, og skal heller bruke hurtigheten som motivasjon til å klare EM-kravet på 800 meter kommende sesong, sier hun.

Nærmer seg kretsrekord

For å klare det, må hun trolig flytte persen på 2,06,27 ned ytterligere fire sekunder. Bedre enn 2.04,09 medfører at hun sletter nok en kretsrekord, nemlig Kirsti Voldnes' seiglivede bestenotering tilbake i 1981. — For å beholde troen på at jeg skal klare å kvalifisere meg til EM i Sveits, må jeg ned på 2,05-tallet i år. Og det er det bare to sjanser igjen til, sier hun.

Hun sikter til NM-forsøket lørdag og finalen søndag. I tillegg venter forsøk på 400 meter fredag, med finale senere på dagen. På hennes siste NM-øvelse, 1000 meter stafett, løper hun tredjetappen søndag på lag med Eline Breilid, Guro Forbord Anderssen og Benedicte Hauge.

— Det kan bli medalje i alle øvelsene. Mer offensiv enn det vil jeg ikke være, sier Mjåland - vel vitende om at hun vant sitt første individuelle NM-gull da hun spurtet inn til triumf på 800 meter innendørs tidlig i februar.

Tøff duell

I Ingvill Måkestad Bovim (mammapermisjon) sitt fravær er hennes argeste utfordrer på NM-distansen ventelig fjorårsvinner Martine Eikemo Borge, som har et snaut sekund bedre pers enn Mjåland. Å kutte ut 400 meter-øvelsen for å ha enda mer sprut i beina på 800 meteren er imidlertid ikke aktuelt for kristiansanderen.

— Det er gøyere å delta i flere øvelser enn å tenke litt kynisk. Jeg gleder meg til å komme i gang, og har blitt flinkere til å koble av før løpene. Før NM i fjor var jeg så nervøs at jeg kastet opp, og slik skal det jo ikke være, understreker hun.

Landslags- og KIF-trener Finn Kollstad er forventingsfull foran helgens mesterskap:

— Det er veldig sterkt av en utøver å være i norgestoppen i fire løpsdisipliner. Med maks uttelling tror jeg Trine klarer gull på 800 meter, medalje på 400 meter og kanskje gull i stafett.

Sterk sørlandstropp

Foruten Trine Mjåland, som ventelig løper 400 meter finale klokka 19.30 fredag, 800 meter finale klokka 12.45 søndag og 100 meter stafett klokka 16.15 søndag, er flere andre sørlendinger medaljekandidater i NM. Den største gullfavoritten er naturlig nok spydkaster Andreas Thorkildsen fra KIF, som har vunnet NM åtte ganger tidligere. Spydfinalen går klokka 17.50 lørdag.

Vågsbygdjenta Ida Marcussen deltar i spyd, kule, lengde og 100 meter hekk, og har også en rik medaljesamling fra tidligere NM. Hans Kristian Fløystad fra Grimstad løper for gull på 1500 meter, en øvelse han tok NM-gull i for to år siden. Arendalitten Hans Olav Uldal skal konkurrere i hele seks øvelser (110 meter hekk, diskos, kule, lengde, stav og høyde), og har også en imponerende merittliste.

Spydkaster Katarina Fransson fra KIF vant nylig NM-gull i U23-klassen, og kan gjøre det skarpt i Tønsberg.