Siv Jensen, leder i Frp: - Arendalsuka er et veldig godt initiativ. Når alle partilederne stiller opp, betyr det at de prioriterer dette høyt. Slik understreker de også at dette er viktig. Målet må være å gjøre uka til en suksess og et nasjonalt arrangement av betydning. Det skal jeg gjøre mitt for at det skal bli.
Raymond Johansen, partisekretær i Ap: - Det er et spennende opplegg arrangørene har skissert, og ambisjonene er store. Grunnlaget for gode diskusjoner bør så absolutt være til stede. Mitt håp er at Arendalsuka kan bidra til å høyne interessen for politikk, kultur og samfunnsspørsmål. Det er en spennende kombinasjon.
Jan Tore Sanner, nestleder i Høyre: - Jeg gleder meg og håper at uka blir et stort politisk verksted med gode debatter og mye folk. Målet må være at den politiske debatten hever seg over lettvint småkrangel. Dessuten vil arrangementet bidra til å sette Sørlandet på kartet på en fin måte.
Trine Skei Grande, leder i Venstre: - Dette blir veldig spennende. Jeg har tro på at der folk møtes for å diskutere politikk, skjer det noe. Vi trenger flere arenaer, og det er flott at vi kan møtes uten at det er valgkamp. Jeg er litt avventende til hva som kommer ut av Arendalsuka, men håpet er at den kan åpne for enda mer politisk debatt.
KANSKJE KOMMER GEORGE: Den avgåtte statsministeren i Hellas, George Papandreou, har måttet slå ut armene mange ganger de siste årene. Nå kommer han kanskje til Arendal for å fortelle hvordan han har opplevd Euro-krisen. Foto: Petros Giannakouris

ARENDAL: — Målet er at Arendal skal bli sommer-Norges politiske hovedstad, sier fylkesmann Djupedal på kav trøndersk.

Gründer-landsdel

Etter seksten år som både statsråd og stortingsrepresentant for SV i Sør-Trøndelag, havnet Øystein Djupedal i Arendal som fylkesmann for austegdene. Nå ønsker han å sette landsdelen på det politiske norgeskartet.

— Dette er en gründer-landsdel. Sørlandet er bygd på private penger. Næringslivet her er bedre kjent i Huston og Singapore enn i Oslo. Det er få i hovedstaden som vet at de to agderfylkene er landets største eksportfylker, sier Djupedal.

Ryggen mot land

Det ønsker han å gjøre noe med. 14. august er det duket for den første utgaven av Arendalsuka. Da kommer partilederne i alle de sju partiene som er representert på Stortinget. I tillegg stiller flere ministre og tidligere topp-politikere til debatt i Arendal. Djupedal mener det er en enestående mulighet til å knytte kontakter. I tillegg får man vist fram hva landsdelen har å by på.

— Etter tre år her nede har jeg forstått at sørlendingen har stått med ryggen mot land og skuet utover. Det har ofte vært en omvei å gå til Oslo når man skal få til noe. Jeg tror næringsliv og politikere i landsdelen har godt av å bli bedre kjent med Oslo-miljøet, samtidig som hovedstadsmiljøet får øynene opp for hva som faktisk foregår her i landsdelen, sier fylkesmannen.

Utfordring å bli sett

Djupedal representerte Sør-Trøndelag sammen med tungvektere som Børge Brende (H) og Trond Giske (Ap).

— Vi var som terriere. Det var vanskelig å komme utenom fylket når ti stortingspolitikere satte hardt mot hardt. Det er mange flinke politikere her i landsdelen også, men de er noe beskjedne. Beskjedenhet er en dyd, men det er ikke bra hvis den fører til usynlighet. Sørlandet største utfordring er å bli sett, sier Djupedal.

Skulle startet i fjor

Arendalsuka var klar til å sjøsettes i fjor, men tragedien 22. juli gjorde at arrangørene valgte å kansellere den. Nå mener fylkesmannen at de fire dagene med fokus på politikk i midten av august vil rette "alles" øyne mot Sørlandet og Arendal.

— Vi byr opp til dans, så får det bli opp til aktørene å finne seg gode dansepartnere. Det er flere bedrifter som har valgt å legge styremøter og generalforsamlinger til Arendal i midten av august. Enkelte partier har planer om å etablere seg på faste restauranter hvor de kommer til å prate politikk og møte velgerne sine.

Tror på politikk

Djupedal mener Arendalsuka kommer til å sette dagsorden for politikken i Norge denne høsten. Neste år regner han med at valgkampen sparkes i gang i Aust-Agders største by.

— Jeg tror på verdien av politisk debatt. Jeg har tro på politikk. Denne uka er en mulighet til å eksponere landsdelen vår. Jeg synes det er raust av Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune å støtte opp under arrangementet. Det reflekterer at vi én landsdel, sier Djupedal.

KANSKJE KOMMER GEORGE: Den avgåtte statsministeren i Hellas, George Papandreou, har måttet slå ut armene mange ganger de siste årene. Nå kommer han kanskje til Arendal for å fortelle hvordan han har opplevd Euro-krisen. Foto: Petros Giannakouris

Besøk fra Hellas?

Sjøl har fylkesmannen hatt ansvar for å sette sammen programmet til Arendalsuka. Selv om de fleste brikkene er på plass er han ikke helt ferdig ennå.

— Jeg har et godt håp om å få den nylig avgåtte greske statsministeren, George Papandreou, til Arendal. Vi har ikke fått et endelig ja ennå, men jeg mener det er gode muligheter for at han kommer, sier Djupedal.

Settes på kartet

Når Norges maktelite samles i Arendal, skal Sørlandet vise seg fra sin beste side, sier ordførerne i Kristiansand og Lillesand

— For oss er det jo en vanvittig profilering av landsdelen vår, sier ordfører i Lillesand Arne Thomassen. Han håper sol og sommervær sammen med en god håndfull politikk vil vise Norges politikere Sørlandet fra sin beste side.

Thomassen sier han har savnet et slikt arrangement i Norge og sier det er fantastisk at det legges til Arendal:

— Dette vil jo få nasjonal interesse og skape store debatter før et spennende valg neste år, sier Thomassen.

Ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn sier at dette vil være en stor mulighet for å få satt fokus på Sørlandets saker for nasjonale politikere.

— Vi har jo alltid en mulighet til å møte disse politikerne, men at vi får de hjem til oss og blant våre omgivelser er jo veldig positivt, sier Grundekjøn som forteller at han ser svært fram til arrangementet, hvor problemstillinger skal diskuteres i flott Sørlandsnatur.

— Hvem ville ikke finne det inspirerende?, spør han.

Thomassen sier at dette vil bli den største politiske sammenkomsten i landet, og at alle øyne vil være rettet mot Arendal disse dagene.

— Her vil det bli politisk liv og røre fra ende til annen. Øystein Djupedal har gjort en fantastisk jobb med å spre engasjement rundt politikk og demokrati, sier han.