LINDESNES: Tirsdag bekreftet statssekretær Pål Lønseth (Ap) til Klassekampen at det utarbeides en avtale om tvangsretur av flyktninger til Eritrea.

Under helgas landsmøte i Agder Ventre sa fylkeslaget seg uenig i slik tvangsretur.

— Eritrea har et av verdens mest undertrykkende, totalitære og militariserte regimer. Det er en ettpartistat som utfører omfattende overgrep mot annerledestenkende. Amnesty dokumenterer i sin landsrapport fra 2011 at mennesker holdes fengslet under umenneskelige forhold uten mulighet til få prøvd sin sak for retten. Det er dokumentert drap på politiske og religiøse fanger. Fanger utsettes også for tortur. Blant annet er det dokumentert at man sperrer flere fanger inne i kontainere som lukkes og plasseres i stekende sol, heter det i en melding fra landsmøtet.

— Agder Venstre vil på det sterkeste ta avstand fra dette. Med en slik avtale forsvinner siste rest av anstendighet fra norsk asyl- og flyktningepolitikk. Det er trist at man ut fra et ønske om å vise fasthet ovenfor asylsøkere er villige til å risikere å ofre mennesker på flukt, skriver partiet videre.