FOR VINDMØLLER: Sauebonde, skogbruker og Sp-politiker Alfred Kylland erkjenner at noe må gjøres med kommuneøkonomien, men tror det må større kluter til enn å bygge vindmøllepark. Han har selv inngått en avtale med Eon Vind om å leie ut jord til sju vindmøller på Bjelkeberg, som ligger i nærheten av boligen hans på Spjote. Foto: Erlend Olsbu
VINDMØLLEPARKE: Ifølge utbyggerne kan vindmøllene sørge for at kommunen tjener opp mot 15 millioner i eiendomsskatt i året. I løpet av høsten skal politikerne si sin mening om den bør bygges. Foto: Illustrasjonsbilde
ØKONOMIKRISE: En vindmøllepark kan gi Birkenes sårt tiltrengte midler i en skakkjørt kommuneøkonomi. I løpet av høsten skal politikerne si sin mening om prosjektet. Her er politikerne avbildet på Lista under en befaring tidligere i år. Foto: Tore André Baardsen

BIRKENES: — Større inntekter er helt nødvendig. Etter mitt skjønn trenger vi mellom 15 og 20 millioner ekstra i året, sier økonomisjef i Birkenes, Tom Olstad, til Fædrelandsvennen.

Han frykter at kommunen kan gå konkurs hvis ikke noe blir gjort.

— Dersom situasjonen ikke bedres kan Birkenes gå teknisk konkurs. En kommune kan jo ikke gå konkurs, men per i dag bruker vi for mye penger til å betjene langsiktige lån. Vi har i flere år hatt et negativt driftsresultat. Dette er blitt dekket opp ved å tappe over 10 millioner av fondsmidlene våre, sier Olstad.

Vindmøller og e-skatt

Han mener kommunen bør ha 5 millioner ekstra til å styrke driften, 5 millioner til å nedbetale gjeld og 5 millioner til å møte økte rentekostnader.

— I tillegg burde vi ha 5 millioner som kan settes av til en regnværsdag, sier Olstad.

Olstad peker på to løsninger som kan skaffe til veie de nødvendige inntektene. Det er bygging av vindmøllepark og innføring av eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer. I dag har kommunen kun eiendomsskatt på såkalte verker og bruk.

— En investering på 2 milliarder i vindmøllepark vil kunne gi kommunen en inntekt på mellom 9 og 15 millioner, sier Olstad.

- Må gjøre større grep

I løpet av høsten skal kommunen si hva den mener om den kontroversielle vindmølleparken i Birkenes. Dersom utbyggerne får det som de vil, settes det opp 57 vindmøller på Storehei, Oddehei og Bjelkeberg.

— For meg som grunneier er vindmølleparken en god mulighet. Når det gjelder kommunen tror jeg det må tas større grep. For det første er det ikke sikkert at parken bygges og for det andre er det uklart hvor store inntektene egentlig vil bli, sier Alfred Kylland.

Kylland er en av grunneierne som har sagt ja til å leie ut jord til vindmøllebruk. Han sitter også i kommunestyret for Sp, og er dermed inhabil når saken skal behandles politisk.

Odd Gunnar Tveit (Frp) er enig i at vindmølleparken ikke er nok til å redde kommuneøkonomien

— Det er nok bred enighet i kommunestyret om at vindmølleparken bør bygges. Men vi må gjøre noe før den kommer, sier Tveit.

- Hva da? Innføre eiendomsskatt?

— Det er ikke aktuelt. Da må vi heller gjøre noe med tjenestetilbudet, sier Tveit.

Vanskelig å kutte

Ifølge økonomisjef Olstad ser kommunen nærmere på hvor det kan være mulig å spare penger. Blant annet gjøres det en full gjennomgang av skolestrukturen.

— Vi kan helt sikkert drive smartere og spare penger på drift, men det vil uansett ikke være nok, sier Olstad.

Foreløpig klarer Birkenes å levere tjenestene innbyggerne har krav på, men er sårbare for uforutsette utgifter.

Ordfører Arild Windsland (H) peker på eiendomsskatt som kommunens eneste mulige inntektskilde.

— Per i dag er det ikke stemning for å øke den. Dersom vi innfører skatt på boliger vil vanlige butikker også bli rammet. Det kan bli alvorlig for mange næringsdrivende, sier Windsland.