KRISTIANSAND : «Hvem eier denne??? Når kommer myndighetene med et skikkelig småbåtregister??? Nærmer oss sommer og nåværende småbåtregister er totalt kaos».

Slik uttrykker operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt seg i politiloggen for pressen mandag kveld. Han er tydelig frustrert etter at det ble funnet en båt ved Paltorsken i Vågsbygd mandag formiddag som verken er registrert i Småbåtregisteret, meldt stjålet eller meldt savnet.

Mye arbeid for politiet

– For oss i politiet ville det vært et godt hjelpemiddel med et oppdatert register, utdyper Klausen overfor Fædrelandsvennen.

Problemet er at det er få som registrerer båtene sine. Eierskifte blir heller ikke registrert.

– Om sommeren får vi masse meldinger om båter som er savnet, funnet, om ulykker og så videre. Da kommer spørsmålene om hvem som eier båtene, hvordan dette skal undersøkes, hvem som har vært ombord og andre ting, forklarer han.

– Det hadde hjulpet politiet mye om vi hadde hatt et oppdatert register. Det er et stort savn om sommeren.

Ble bedre sikret

Båten som ble funnet ved Paltorsken mandag formiddag er en hvit plastbåt med vindskjerm på cirka 16 fot. Båten hadde en Yamaha-motor med 40 hestekrefter, lys kalesje og registreringsnummer KAH175. – Den var fortøyd med hyssing, og det er nok ikke de som eier den som har førtøyd den. De ville nok tatt litt bedre vare på båten, så den er sannsynligvis stjålet, sier operasjonsleder Klausen.

Båten er nå sikret bedre av personen som varslet politiet.

– Han som fant den har sikret med fendere for at den ikke skal bli ødelagt.

– Gir en sikkerhet

Redningsselskapet driverSmåbåtregisteret som er Norges største register over fritids— og småbåter.

– Vi er opptatt av at flest mulig skal registrere båtene sine. Det gir en sikkerhet for båtbrukeren og det er også lettere for politiet og sivile som finner en båt. Da kan de ringe Småbåtregisteret og få vite hvem som er eieren, sier informasjonsleder Frode Pedersen i Redningsselskapet.

– Merkene som settes på båtene er ikke lette å fjerne. Merkes båten av Securmark er det helt umulig å fjerne merkene, sier han til Fædrelandsvennen.

Firmaet Securmark Scandinavia AS, eies av Rednignsselskapet og driver også med tyerimerking av båt. De micromerker båtene med opptil 10.000 merker på blant annet skrog, instrumenter og motor.

– Billig forsikring

Ca 150.000 båter er i dag registrert i Småbåtregisteret.

– Det er klart at det er mange båter som ikke er registrert når man vet at det er et sted mellom 600.000 og 700.000 båter i Norge, både smått og stort, sier Pedersen.

Nyregistrering hos Småbåtregisteret koster 400 kroner, inkludert båtkort og båtskilt. Årsgebyr for allerede registrerte båter koster 200 kroner.

– Dette er en veldig billig forsikring. Mange tror at det ikke er vits å registrere, men tyven velger alltid båten som er minst merket. Merkene er lette å observere, de settes på flere synlige steder og har også refleks slik at de er synlige om natten.

Forsikringsrabatt

Pedersen nevner forsikringsrabatt som en annen fordel ved å registrere båten.

– Mange forsikringsselskaper gir dette og det du betaler i gebyr vinner du på båtforsikringen.

Men båtforsikring er ikke et krav fra myndighetene og det er mange som ikke forsikrer båtene sine.

– Det er nok grunnen til at holdningen er itt annerledes til båter enn biler, til tross for at verdien på båten ofte kommer opp i samme pris som en vanlig bruktbil. Mange er naive og lar være å registrere og forsikre, mener Pedersen.