SKRAPTE AV PLENEN: Etter å ha skrapt av plenen i relativt liten dybde dukket det opp brukte briketter i jorda. Foto: Politiet
PLANTRESTER: Politiet fant store mengder planterester i hagen. Foto: Politiet
DYPT NED: 170 centimeter ned i jorda fant politiet rester av tidligere marihuanaproduksjon fra bolighuset. Foto: Politiet
LOFTET: Loftsetasjen i bolighuset var fordelingsrom for strømmen, blant annet ned i sokkeletasjen via kabler i pipa (til venstre). Politiet mener at gulvbelegget på loftet, innlagt vann og annet utstyr viser at det må ha vært produksjon også i loftsetasjen. Foto: Politiet
PRODUKSJONSLOKALET: I dette rommet fant politiet 210 marihuanaplanter i en høyde fra 75 til 125 centimeter. Temperaturen i rommet var 44 plussgrader. Nederst til venstre var det montert et eget avsug. Foto: Politiet

KRISTIANSAND: Først gravde politiet for hånd og fant planterester. Deretter tok de i bruk en minigraver. Store deler av gresset ble skrelt av.

— Vi var på jakt etter rester av produksjonen, det vil si den delen av marihuanaplanten som ikke brukes videre, men som kastes. I tillegg så vi etter jordkapsler som er små briketter, som etter oppløsning i vann brukes til å dyrke fram stiklingene. Og vi fant mye, fortalte kriminalteknikerne Gunnstein Kallhovd og Barbro Engebretsen i Kristiansand tingrett fredag formiddag.

Først håndarbeid

— Vi så at det var strødd litt sand på plenen et sted, og gravde først opp for hånd. 20 centimeter ned fant vi de første restene av tidligere produksjoner. 80 centimeter ned i jorda kom det fram stilker og bladrester i det første hullet vi gravde. Deretter ble det gravd nytt hull i hagen med en dybde på 170 centimeter. Der lå det rester fra narkotikaproduksjonen i en høyde på nesten en meter. Vi stusset over at dette ikke hadde råtnet og gått over til kompost, men det hadde vel sammenheng med at det var relativt ferskt, sa de to kriminalteknikerne.

Sjeldent i bruk

Politioverbetjent Gunnstein Kallhovd, som er leder ved kriminalteknisk avsnitt i Agder politidistrikt, sier det er sjelden at det tas i bruk minigraver som en del av det kriminaltekniske arbeidet.

— Så vidt jeg husker har vi gjort det tre-fire ganger, sier Kallhovd.

Påtalemyndigheten mener at de kriminaltekniske undersøkelsene i hagen utenfor bolighuset på Mosby bekrefter at det over flere år er drevet produksjon av marihuana på stedet, og at stilker, bladrester og annet produksjonsutstyr etter hvert ble gravd ned i hagen og gjenfunnet av politiet.

Fant 605 planter og 100.000 i kontanter

Politiet beslagla 605 marihuanaplanter og 100.000 kroner i kontanter da eneboligen på Mosby ble ransaket av kriminalteknikerne. Huset bar sterkt preg av narkotikaproduksjonen.

— Det var fuktig og muggent flere steder. Ikke helt uten grunn. I sokkeletasjen, hvor produksjonen fant sted da politiet kom, skulle det være 44 graders varme og høy fuktighet, fortalte kriminalteknikerne Gunnstein Kallhovd og Barbro Engebretsen i Kristiansand tingrett fredag.

Politiet slo til mot huset, og de som oppholdt seg, der 18. november i 2011. To politipatruljer kom til stedet. De fleste dørene var spikret fra innsiden, og verandadøra fungerte som hoveddør. Dit gikk politifolkene, og da huseieren oppdaget politiet bråsnudde han. Via en annen dør forsøkte gartneren å rømme, men ble innhentet av politiet lenger nede i gata.

Dører og vinduer tildekket

Dagen etter at politiet hadde pågrepet huseieren og gartneren i huset, begge av vietnamesisk opprinnelse, startet politiet undersøkelsene av huset. Alle vinduer og dører i sokkeletasjen var tildekket av plast, og dørene spikret igjen fra innsiden.

605 planter av ulik størrelse, fra stiklinger opp til planter i en høyde på opp til 125 cm ble beslaglagt. Samtlige ble målt, kappet av, tørket, og sendt til Kriminalpolitisentralen for analyse.

100.000 beslaglagt

Det ble funnet 18 fulle kanner med gjødsel og 11 tomme kanner. I hanskerommet på en bil fant politiet 81.000 kroner, og i et klesskap 19.000 kroner.

— Det var svært profesjonell produksjon i huset, fortalte de to kriminalteknikerne.

Strømmen som ble brukt til å drifte de spesiallagde varmelampene var tjuvkoblet og lag inn til loftet. Her ble strømmen fordelt til en rekke forgreninger via en koblingstavle. Strømtilførselen til sokkeletasjen fra loftet gikk via kabler i pipa. — De har neppe brukt peisen mens produksjonen pågikk, bemerket kriminaltekniker Kallhovd i sin forklaring.- Da vi startet de kriminaltekniske undersøkelsene hadde vi med folk fra Eltilsynet. Vi måtte forsikre oss om at det ikke var farlig å jobbe i huset. Men vi trødde ganske forsiktig mellom planter og strømledninger, for det var trangt om plassen, fortalte kriminalteknikerne til dommerne i Kristiansand tingrett.

De var også montert egne vifter og avtrekk fra produksjonslokalene i sokkeletasjen, der også gartneren hadde sitt soverom.

Produksjon også på loftet

På loftet var kriminalteknikerne overbevist om at det må ha vært marihuanaproduksjon før politiet kom. Rommet var innredet med tanke på produksjon. - Vi observerte i stua på boligen, at taket der hadde sprukket og bulet ut, fortalte de to politifolkene.

På loftet var det også innlagt vann og det fantes lamper og annet utstyr til produksjonen.

— Det var farlig å jobbe i huset. Men vi trødde ganske forsiktig, for det var trangt om plassen, fortalte kriminalteknikerne til dommerne i Kristiansand tingrett fredag.

De var montert egne vifter og avtrekk fra produksjonslokalene i sokkeletasjen, der også gartneren hadde sitt soverom.